Диво на Віслі: Дуда став на коліно і вшанував воїнів УНР, фото

00:52, 15.08.2023
Диво на Віслі: Дуда став на коліно і вшанував воїнів УНР, фото

Анджей Дуда відзначив роль військових Армії УНР. (facebook.com/prezydentpl)

Президент Польщі Анджей Дуда вшанував пам’ять воїнів Української Народної Республіки на православному цвинтарі у Варшаві з нагоди 103-ї річниці «Дива на Віслі».

 

Польський лідер поклав квіти до пам’ятного знаку воїнам УНР та став на одне коліно перед полеглими українцями - учасниками Варшавської битви.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Канцелярія президента Польщі у соцмережах в ніч на вівторок.

 

Анджей Дуда відзначив роль військових Армії УНР, які у 1920 році пліч-о-пліч із польською Армією допомогли Польщі захистили незалежність сусідньої держави і завдали нищівної поразки Червоній армії.

 

 

«Ми тут, щоб схилити голови в знак шани перед співвітчизниками, які загинули, захищаючи Батьківщину. Але ми теж тут, на цьому місці, щоб воїни бачили ціну оборони Батьківщини, ціну яку платиш за свободу», - наголосив президент Польщі.

 

 

Зауважимо, що в історії цей вирішальний епізод радянсько-польської війни називають «Диво на Віслі». Тоді спільна перемога зупинила наступ Червоної армії в Європі.

 

Нині Польща є одним із найвідданіших союзників України в її опорі повномасштабній російській агресії. Польща надала прихисток мільйонам українських біженців і допомагає українським військовим в обороні держави.

 

Нагадаємо, Варшавська битва тривала з 13 по 25 серпня 1920 року і закінчилась переконливою перемогою польського війська, що фактично вирішило результат російсько-польської війни і змусило Росію підписати принизливий для неї Ризький мирний договір.

 

Спільна польсько-українська перемога 15 серпня 1920 року під Варшавою над армією більшовиків, що увійшла в історію під назвами Варшавська битва або “Диво над Віслою”, захистила Європу від навали більшовиків і зараз зміцнює партнерство між Україною та Польщею.

 

Українськими військами у цій битві командував генерал-хорунжий Армії УНР Марко Безручко.