Старосільський замок ХVІІ ст. на Львівщині повернули державі

18:27, 02.08.2023
Старосільський замок ХVІІ ст. на Львівщині повернули державі

Старосільський замок національного значення знову у державній власності. (Фото: lviv.gp.gov.ua)

Суд розірвав договір про концесію з приватним товариством і повернув у державну власність замок 17 століття, що розташований на Львівщині.

 

Замок має велике історичне значення і є пам'яткою архітектури національного значення.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Львівська обласна прокуратура.

 

У прокуратурі не вказують, про яку саме пам'ятку йдеться, але з фото можна зрозуміти, що це Старосільський замок.

 

Правоохоронці встановили, що у 2010 році Львівська обласна державна адміністрація уклала договір концесії з приватним товариством. Компанії передали замок у користування з умовою, що вона проведе часткову реставрацію та буде використовувати будівлю для громадських і культурних потреб.

 

Однак станом на кінець 2022 року замок досі перебував у аварійному стані. Також прокурор з'ясував, що концесіонер не уклав охоронний договір, а також договори оренди земельної ділянки та страхування концесії. Відповідно, він не сплачував концесійні платежі, оскільки об'єкт не був введений в експлуатацію.

 

 

Старосільський замок вважається одним з найбільших на Львівщині. Він розташований у селі Старе Село неподалік Львова.

 

Його збудували князі Острозькі у стилі східноєвропейського пізнього ренесансу за участі архітектора Амвросія Прихильного. До нашого часу збереглося лише три вежі замку.

 

У 2010 році Старосільський замок передали в концесію на 49 років. Концесіонер обіцяв до 2012 року вивести пам'ятку з аварійного стану, до 2013 року — відновити одну з веж, до кінця 2015 року — ввести об'єкт в експлуатацію. Замок мав функціонувати як туристично-відпочинковий центр.

 

Як повідомляла УМ, на Львівщині в селі Ісаї Самбірського району реставрують одну з найдавніших дерев'яних церков - Архистратига Михаїла, яка була збудована у 1663 році. Цей храм має велике історичне значення, адже зберіг свою цілісну композицію.