У Миколаєві демонтували пам'ятник Григорію Потьомкіну

16:14, 08.05.2023
У Миколаєві демонтували пам'ятник Григорію Потьомкіну

Ще на один пам´ятник російським діячам поменшало: у Миколаєві зняли погруддя Григорію Потьомкіну

Вранці 8 травня у Миколаєві співробітники комунальних служб демонтували пам'ятник політдіячу російської імперії і фавориту Катерини II князю Григорію Потьомкіну, якого вважають одним із засновників міста.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

Погруддя Потьомкіна перебувало на території яхт-клубу з 2009 року. Зараз на місці пам´ятника залишилася тільки табличка з написом, а на місці бюста на цоколі стоїть рослина в горщику.

 

На думку відомого миколаївського активіста військовослужбовця ЗСУ Іллі Зеленського, персона Потьомкіна наразі підлягає переосмисленню. 

 


Зазначимо, що у жовтні 2022 року в Херсоні призначена Росією так звана "влада" вивезла з Катерининського собору останки Потьомкіна і демонтувала його памʼятник.

 

 

Нагадаємо, що у грудні було демонтовано пам’ятник Катерині II на однойменній площі в центрі Одеси. Центральною фігурою пам'ятника є скульптура Катерини II, а в основі монументу розташовані скульптури її сподвижників де Рібаса, Франца де Воллана, Григорія Потьомкіна та Платона Зубова.

 

Як повідомляла УМ, нещодавно у Дніпрі демонтували пам´ятник генерал-майору НКВС Олексію Федорову біля центрального парку імені Глоби.