Одеса «осиротіла»: завершено демонтаж пам’ятників Катерині ІІ та Суворову, фото

12:19, 29.12.2022
Одеса «осиротіла»: завершено демонтаж пам’ятників Катерині ІІ та Суворову, фото

"Баталії" за знесення в Одесі пам'ятників катів українського народу тривали тривалий час. (Фото з відкритих джерел)

В Одесі у ніч на 29 грудня остаточно демонтували пам'ятник "Засновникам Одеси", де в центрі експозиції стояла  скульптура російської імператриці Катерини II. Зараз її постамент порожній.

 

Як інформує УМ, про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко у Телеграм.

 

Підготовку до демонтажу пам'ятника розпочали напередодні 28 грудня. Прибрали захисний паркан навколо скульптурної групи.

 

Судячи з опублікованих фото, пам'ятник Катерині ІІ, а також російському полководцю Олександру Суворову зняли з постаментів за допомогою крану, поклали на вантажівку та відвезли.

 

 

Пам'ятник "Засновникам Одеси" складалася зі скульптур Катерині II та її сподвижникам — Йосипу де Рібасу, Францу де Волану, Григорію Потьомкіну та Платону Зубову.

 

Нагадаємо, що у вересні Одеська міська рада не підтримала демонтаж пам'ятника російській імператриці Катерині ІІ та не захотіла відправляти його до музею. Проте пізніше вони прийняли рішення про знесення скульптури.

 

Раніше електронна петиція до Президента Володимира Зеленського про заміну в Одесі пам'ятника Катерині II на пам'ятник американському порноактору Біллі Херрінгтону також набрала необхідних для розгляду 25 тис. голосів.

 

 

У серпні міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що не проти, щоб пам'ятник російській імператриці Катерині ІІ в Одесі демонтували.

 

Також мер міста Геннадій Труханов висловлювався за пошук компромісів щодо знесення пам'ятника.

 

Як повідомляла УМ, Катя – на вихід: в Одесі почали демонтаж одіозного пам’ятника.