Міськрада Одеси не спромоглася проголосувати за демонтаж пам’ятника Катерині ІІ

15:29, 28.09.2022
Міськрада Одеси не спромоглася проголосувати за демонтаж пам’ятника Катерині ІІ

Дискусії щодо знесення пам'ятника російській цариці Катерині ІІ в Одесі тривають уже кілька місяців. (Фото з відкритих джерел)

Депутати Одеської міськради не спромоглися результативно проголосувати за демонтаж і переміщення до обласного історико-краєзнавчого музею пам'ятника імператриці Катерині ІІ.

 

Фактично, голосування обранців під час 15-ї сесії у середу, 28 вересня, було провалено.

 

Як інформує Україна молода, про це свідчать результати голосування, які оприлюднили депутати в соцмережах.

 

Зокрема, місцевий депутат від "Європейської солідарності" Петро Обухов написав у Facebook, що для прийняття рішення потрібно було 33 голоси.

 

Втім, проєкт рішення, внесений депутатами фракції «Європейська солідарність», підтримали лише 17 членів міськради:

 

Олександр Авдєєв, Олексій Асауленко, Олександр Байдерін,

Анастасія Большедворова, Андрій Вагапов, Олена Вододюк,

Олег Звягін, Михайло Карпенчук, Ольга Квасніцька,

Лілія Леонідова, Жанна Мандриченко, Петро Обухов,

Світлана Попова, Олексій Потапський, Дар'я Рибак,

Роман Сеник, Сергій Шматько.

 

"Проти" демонтажу ніхто не виступив, але решта депутатів просто відмовилися голосувати. Серед них і чинний мер Одеси Геннадій Труханов.

 

«Пам'ятник Катерині ІІ - це маркер «русского мира», який російські окупанти намагаються встановлювати всюди, куди приходять. Зараз планують встановити такий монумент у тимчасово окупованих Херсоні та Луганську. Саме тому цій скульптурі не місце в центрі Одеси», - заявив під час сесії депутат Андрій Вагапов.

 

Його колега Олег Звягін нагадав, що пам'ятник не охороняється, і його неодноразово обливали червоною фарбою.

 

Група депутатів-ініціаторів переміщення пам’ятника Катерині II до музею зазначили у пояснювальній записці, що «увічнення російських, імперських, комуністичних та антиукраїнських діячів, подій і символів, що є колоніальною спадщиною окупаційних режимів, які прагнули знищити незалежність, суверенітет і державність України та українську націю, у вигляді пам’ятників у місті Одеса, є неприпустимим в умовах війни, розв’язаної державою-агресором російською федерацією проти України».

 

Нагадаємо, влада Одеси організувала інтернет-конференцію та електронне опитування жителів міста щодо демонтажу чи збереження пам’ятника Катерині II.

 

Одеська ОВА вважає, що міська рада має невідкладно розв'язати питання про демонтаж і передачу до музею пам’ятника російській імператриці.

 

 

Як повідомляла «УМ», міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявляв, що пам'ятник Катерині II в Одесі «навряд чи потрібно залишати», але рішення про його демонтаж та відповідне звернення до міністерства мають приймати місцеві депутати.

 

Дискусії щодо знесення пам'ятника російській цариці тривають уже кілька місяців. В Одесі на знак протесту уже кілька разів обливали монумент фарбою, громадяни подавали петицію із закликом встановити замість "Катерини" скульптуру порно-актора Біллі Геррінґтона, яка набрала понад 25 тисяч голосів.

 

Президент Зеленський також звертався до міської ради Одеси із проханням розглянути пропозицію про знесення пам’ятника Катерині ІІ.