Тімоті Снайдер порівняв Зеленського з Періклом

18:35, 11.09.2022
Тімоті Снайдер порівняв Зеленського з Періклом

Тімоті Снайдер порівняв Зеленського з батьком грецької демократії Періклом, а українців з давніми греками. (Фото з відкритих джерел)

Професор історії Єльського університету Тімоті Снайдер зазначив, що війна Росії проти України ведеться не за території, а за ідеї та людей, і росія війну за ідеї вже програла.

 

Як інформує Україна молода, про це історик заявив на 17-тій Щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) Україна: На захисті нашої спільної свободи, організованої Фондом Віктора Пінчука.

 

«Насправді росія програла війну за ідею. Коли Путін почав агресію проти України, він заявив що це Росія начебто представляє демократію, а не Україна. Ми пояснили на Заході, що це не так, що Росія не є демократією», — сказав Снайдер.

 

Він порівняв президента Володимира Зеленського з батьком грецької демократії Періклом, а українців з древніми греками. 

 

«Коли я думаю про цю війну, я згадую про Перікла. У роздумах про готовність померти за демократію, він доходить до висновку, що свобода — це щастя. І люди, які хочуть свободи, готові ризикувати за неї життям, на відміну від тих, хто підтримує тиранію. Ця війна нам про це нагадує, оскільки всі ми знаємо знамениті слова президента України Володимира Зеленського: «Мені не потрібне таксі, мені потрібна зброя»»,— наголосив американський історик.

 

Зауважимо, що про зустріч із істориком Тімоті Снайдером напередодні повідомляв сам президент Зеленський:
 
"Дуже цікава й корисна зустріч була з Тімоті Снайдером – відомим істориком, професором Єльського університету та великим другом України. Пан Снайдер зробив дуже багато для того, щоб нашу країну, наших людей, нашу історію у світі знали й розуміли. Його книжки добре відомі українським і світовим читачам. І невдовзі буде ще одна книга, він готує її зараз".
 
Глава держави також додав: "Був втішений поділитися деякими спогадами і про 24 лютого, і про події попереднього часу. Обговорили природу російської агресії, пропаганди й того зла, яке творять окупанти. Вони обов’язково відповідатимуть за все, що наробили на українській землі".
 

Як повідомляла УМ, директор  ЦРУ Вільям Бернс заявив, що повномасштабне вторгнення рф до України можна розглядати не інакше,як провал, оскільки в ході війни армія агресора показала слабкість. Окрім цього економіка росіі зазнала неабиякої шкоди, що відобразиться і на наступних поколіннях росіян.