Вулиця Князів Острозьких: Київрада із суперечками перейменувала вулицю Московську

16:32, 08.09.2022
Вулиця Князів Острозьких: Київрада із суперечками перейменувала вулицю Московську

Вулиця Князів Острозьких у центрі Києва ледь не потрапила під заборону попри бажання киян. (facebook.com/oleksandr.alfyorov)

Київська міська рада після запеклих суперечок таки проголосувала за перейменування вулиці Московської на честь Князів Острозьких в центрі столиці під час засідання у четвер.

 

І це при тому, що спершу комісія Київської міськради з питань місцевого самоврядування не підтримала перейменування через іншу пропозицію від депутатки "Європейської Солідарності", першої заступниці голови комісії Дінари Габібуллаєвої, яка пропонувала перейменувати її на… вулицю «ЄС».

 

 Як інформує Україна молода, про перейменування вулиці у Печерському районі столиці лаконічно повідомив мер Києва Віталій Кличко у соцмережах. Він жодним словом не згадав про скандал під час перейменування.

 

Тоді як голова експертної топонімічної комісії Києва Олександр Алфьоров висловив своє обурення затятою позицією депутатів від «ЄС» у Facebook.

 

«Друзі, цими хвилинами сталась одна з найбільших світоглядних державницьких трагедій України. В Києві і далі буде вулиця Московська. Її не перейменують на «Князів Острозьких», – написав за кілька годин до перейменування.

 

За його даними, за перейменування Московської у застосунку "Київ Цифровий" (де людину можна однозначно верифікувати) проголосувало понад 29 тисяч людей. З них понад 10 тисяч проголосували за перейменування на честь князів Острозьких.

 

 

Однак перша заступниця голови комісії Дінара Габібуллаєва від фракції "Європейської солідарності" запропонувала перейменувати вулицю Московську на "Європейського Союзу".

 

Депутатка Київради Ксенія Семенова повідомила наступне: «Сьогодні проєкт рішення про перейменування розглядала комісія культури. І тут раптово депутатка ЄС приносить 10 000 зібраних паперових підписів за перейменування Московської на вулицю ЄС. Ну тобто вулицю Європейського Союзу.

 

Типу, а ми не встигли подати, коли було треба. І не голосували в КЦ. Тому у нас ще деякий час у центрі буде вулиця Московська…».

 

Олександр Алфьоров особливо акцентував на тому, що голосування відбулося 8 вересня, у день 507-ої річниці перемоги князя Костянтина Острозького в битві проти московського війська під Оршею!

 

Також голова топонімічної комісії заявив, що назва "Європейського Союзу" суперечить нормам.

 

«У нас нема вулиці Литовської Республіки чи Королівства Бельгія – є Литовська і, сподіваюся, буде Бельгійська. Вулиця на честь Європейської солідарності має називатись "Європейською". Відповідно, має бути прив‘язаною до історичної Європейської площі.

 

Дуже ницо, бридко та огидно коли ситуативні амбіції політсили ламають під співзвучність назви своєї партії історичний ландшафт тисячолітнього Києва. Цей факт свідчить про абсолютну відмежованість (інопланетність!) депутатів «Європейської солідарності» від Української історії та розуміння процесів державності. По суті, йдеться про зраду громадської думки та історичної справедливості», – написав історик Алфьоров.

 

Голосування за перейменування вулиці було відкладено. Але завдячуючи громадській позиції, позиції багатьох депутатів воно таки відбулося і відтепер у центрі Києва є вулиця Князів Острозьких!

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно Київрада дерусифікувала та декомунізувала 95 вулиць, провулків та площ столиці, назви яких пов’язані з росією та СРСР.