Переможемо рашизм: історики пропонують нове гасло на 9 травня

18:21, 04.05.2022
Переможемо рашизм: історики пропонують нове гасло на 9 травня

Перемогли нацизм Гітлера, переможемо й рашизм путіна

День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відзначатиме Україна 8 і 9 травня. Український інститут національної пам’яті презентував нове гасло - «Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!». Однак символ пам'яті —червоний мак залишається незмінним.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє  УІНП у Facebook
 
«Восьмий рік поспіль на державному рівні ми послідовно впроваджуємо європейський підхід до пам’яті про Другу світову війну. Для нас пам’ятні дні символізують не тріумф переможців над переможеними, а є нагадуванням про страшну катастрофу, яка стала можливою в результаті приходу до влади і змови двох тоталітарних режимів – нацизму і комунізму.
 
Цього року Україна наближається до пам'ятних дат в умовах повномасштабної військової агресії Росії, яка посягає на нашу незалежність і територіальну цілісність, на саме існування українців, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру у всій Європі.
 
Для українців протистояння російській агресії – це боротьба за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій агресивного сусіда, який заради досягнення мети не гребує ані воєнними злочинами, ані злочинами проти людства», — йдеться в повідомленні. 
 
У інституті зазначили, що у 1939–1945 роках ворогом були нацисти, а сьогодні це рашисти – російська версія імперського націоналізму та фашизму. Тому замість традиційного гасла "ПамятаємоПеремагаємо" цього року буде змінене на  "Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!".
 
 
Нагадаємо, напередодні 77-ї річниці перемоги над нацизмом Верховна Рада ухвалила заяву про неприпустимість монополізації Російською Федерацією перемоги у Другій світовій війні.
 
Як повідомляла УМ, західні посадовці вважають, що путін може скористатися символічним значенням та пропагандистською цінністю Дня Перемоги і може офіційно оголосити війну Україні, що стане приводом для широкої мобілізації в росії,