У Латвії призначили на 9 травня День жалоби за загиблими українцями

07:33, 08.04.2022
У Латвії призначили на 9 травня День жалоби за загиблими українцями

На резиденції президента, будівлі Кабміну та Сейму Латвії поруч із державним прапором розмістять і прапор України. (www.delfi.lv)

Сейм Латвії підтримав в цілому пропозицію призначити 9 травня 2022 року днем жалоби за українцями – цивільними мешканцями і захисниками України, які загинули внаслідок агресивної війни російської федерації.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Delfi.

 

Відповідну пропозицію щодо сакральної для кремля дати підтримав 61 депутат.

 

Тоді як проти проголосували 18 обранців Сейму.

 

Окремі опозиційні депутати у дебатах закликали обрати для цієї мети іншу дату, наприклад 24 лютого. Мовляв, призначення жалоби на 9 травня виглядає як спроба приховано заборонити святкування і «використання трагедії в Україні для внутрішніх політичних цілей».

 

Втім, вони не були почуті більшістю.

 

Зазначається, що згідно схваленого проєкту в день жалоби державні прапори будуть приспущені. На резиденції президента, будівлі Кабміну та Сейму поруч розмістять і прапор України.

 

Державні та місцеві органи влади у цей день не можуть організовувати розважальні заходи і свята - дозвіл на них не даватимуть.

 

Раніше Сейм схвалив поправки до законодавства, які забороняють на масових заходах символіку, що використовується для позначення військової агресії та військових злочинів - за винятком випадків, коли метою не є виправдання або прославлення таких злочинів. Під дію закону потрапляють у тому числі символи Z i V.

 

Як повідомляла «УМ», подібний законопроєкт щодо заборони відповідної неонацистської символіки росіян підтримала  першому читанні і Верховна Рада.