Скіфське золото: термін касаційного оскарження спливає за кілька днів

00:11, 21.01.2022
Скіфське золото: термін касаційного оскарження спливає за кілька днів

Перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова. (facebook.com/edzhaparova)

Росія протягом трьох місяців так і не подала касаційну скаргу на рішення Верховного суду Амстердаму про колекцію так званого «скіфського золота», яке належить Україні.

 

Термін подачі касації спливає вже за кілька днів – 26 січня.

 

Відсутність оскарження з боку РФ, яка окупувала Крим, дає надію, що артефакти незабаром повернуться в Україну.

 

Як інформує Україна молода, про це заявила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова під час дискусійної панелі «Культурний вимір російсько-українського збройного конфлікту: державна політика та інструменти захисту» у четвер, 20 січня.

 

«Хотіла б сконцентруватися на рішенні про «Скіфське золото» – справу, про яку ви всі знаєте… Апеляція нещодавно прийняла рішення, що ці об'єкти мають бути повернені Україні, і 26 січня цього року спливає термін касаційного оскарження, його досі немає. Власне, у нас є надія на повернення цих культурних цінностей в Україну», - сказала пані Джапарова.

 

 

Як повідомляла «УМ», Апеляційний суд Амстердама 26 жовтня оголосив рішення у справі про колекцію «скіфського золота». Воно було ухвалено на користь України.

 

Цього ж дня представники РФ заявили, що подаватимуть касаційну скаргу до Верховного суду Нідерландів на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо «скіфського золота».

 

При цьому ще 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають повернути в Україну. Рішення було ухвалено на основі конвенції ЮНЕСКО.