День Героїв: у Вінниці встановили символічний камінь полковнику Івану Богуну

16:19, 23.05.2021
День Героїв: у Вінниці встановили символічний камінь полковнику Івану Богуну

На думку активістів, кращого місця для пам’ятника захиснику Вінниці Івану Богуну годі шукати.

Патріоти, громадські активісти і ветерани АТО/ООС Вінниччини встановили символічний камінь на місці, де планується відкриття пам’ятника видатному полководцю часів Хмельниччини, полковнику Івану Богуну.

 

Камінь встановлено поблизу площі імені Івана Богуна у місті Вінниця з нагоди 370-річчя героїчної оборони міста під керівництвом козацького полковника (у 1651 році) і до Дня Героїв, який відзначається у неділю.

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на місцеві ЗМІ.

 

На думку активістів, кращого місця для пам’ятника захиснику Вінниці Івану Богуну годі шукати.

 

На фасадній стороні каменю висічено напис: "Цей камінь є символом волі вінничан встановити на цій площі пам’ятник оборонцю нашого краю, Вінницькому полковнику Івану Богуну. Громада м. Вінниці. 23.05.2021".

 

 

Тоді як на зворотній стороні каменю змальовано традиційні звичаєві символи та орнаменти, які символізують безперервність буття і розвитку українського народу на рідній землі протягом тисячоліть.

 

Як повідомляла «УМ», в Україні 23 травня відзначають День Героїв і вшановують  українських вояків — борців за волю України, передусім лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР, ОУН-УПА, а також героїв Небесної сотні та сучасної російсько-української війни.

 

День Героїв приурочено до 23 травня 1938 року, коли в Роттердамі було вбито Провідника ОУН Євгена Коновальця. Також саме у травні пішли з життя кращі сини України XX століття: Микола Міхновський, Симон Петлюра та Євген Коновалець.

 

Нещодавно на Вінниччині поблизу райцентру Тиврів встановили Меморіальний барельєф на могилі полковника часів Хмельниччини Данила Нечая.