Чорнобиль 35: УІНП ініціював загальнонаціональну хвилину мовчання

07:33, 26.04.2021
Чорнобиль 35: УІНП ініціював загальнонаціональну хвилину мовчання

Загальнонаціональна хвилина мовчання до 35-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС відбудеться 26 квітня о 12.00.

Український інститут національної пам'яті ініціював загальноукраїнську акцію, щоб привернути увагу широкого загалу до пам’ятної дати та вшанувати пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи та ліквідаторів.

 

Як інформує Україна молода, планується що загальнонаціональна хвилина мовчання до 35-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС відбудеться в понеділок, 26 квітня о 12.00.

 

Так, команда УІНП спільно з Українським радіо виготовила тематичний хвилинний аудіоролик, який за задумом зазвучить одночасно о 12:00 в ефірі українських радіостанцій та на центральних площах міст, біля приміщень державних установ чи органів місцевого самоврядування України.

 

«З такою ініціативою інститут за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики звернувся до ОДА та радіостанцій. Таким чином акція апелюватиме до традиції загальнонаціональної хвилини мовчання, об’єднає значну частину суспільства у вшануванні жертв Чорнобильської трагедії», - йдеться у повідомленні Українського інституту нацпам’яті.

 

Зазначається, що цього року УІНП також підготував дайджест з 11 книг, фільмів і статей, які будуть корисними тим, хто хоче більше дізнатися про аварію на ЧАЕС.

 

Також в інституті повідомляють, що на суспільному телеканалі UA: Перший о 20.00 відбудеться прем’єра документального проєкту власного виробництва «Люди Зони».

 

«Наш проєкт унікальний своїми героями — їхня робота, думки, досвід — це дуже цікаво. Спойлер: ми покажемо єдиного мутанта, якого знайшли в зоні за останні 20 років. Буде село, в яке не возять туристів і де, можливо, ще не ступала нога журналіста. Загалом ми покажемо зону такою, якою більшість глядачів ще її не бачили, і покажемо, що відбувається зараз на всім відомих ЧАЕС та у Прип'яті. Буде цікаво», — розповідає авторка проєкту,  головна редакторка редакції документальних програм Суспільного мовлення  Євгенія Подобна.

 

“Люди зони” — це п’ять різних історій про людей, яких об’єднує прив’язаність та любов до Чорнобильської зони відчуження. Героями стрічки стали науковці, дослідники, інженер, колишній сталкер, мешканці Чорнобиля, які залишилися жити там після аварії. 

 

Проєкт покаже зону відчуження навколо Чорнобильської АЕС з незвичного боку. Він говорить не стільки про минуле, скільки про теперішнє і майбутнє цього місця.

 
 
ДОВІДКА «УМ»
 
 
26 квітня 2021 року виповнилося 35 років від найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції, о 1 год. 23 хв., на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу.
 
 
У перші дні після аварії було евакуйоване населення 10-кілометрової зони, надалі зону евакуації розширили до 30 кілометрів. Загалом в Україні радіоактивно забрудненими стали 2293 населених пунктів, у яких на кінець вісімдесятих років минулого сторіччя мешкало понад 2,6 млн осіб. В результаті цієї катастрофи з сільськогосподарського користування було виведено понад 5 млн га земель.
 
 

За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. На Білорусь припало близько 60% шкідливих викидів. Від радіаційного забруднення дуже постраждала також Росія.

 

Потужний циклон проніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії.

 
8 грудня 2016 року Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй ухвалила резолюцію, якою проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу.