Ткаченко вимагає покарати за варварське знищення будинку Уткіна

14:07, 12.04.2021
Ткаченко вимагає покарати за варварське знищення будинку Уткіна

Будинок купця Уткіна в Києв було зведено в 1905 році...

Хто дав «дозвіл» на знесення історичного будинку купця Уткіна в Києві – правоохоронні органи мають провести ретельне розслідування.

 

Як інформує УМ, про це заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в Телеграмі.

 

«Знесення історичного будинку купця Уткіна в Києві – варварство. Тим більше, що ця будівля, відповідно до історико-архітектурного опорного плану міста, входить в історичний ареал забудови міста. Я сам – корінний киянин і немало моїх відряджень чи подорожей країною починалися саме з залізничного вокзалу. Кожного разу під’їжджаючи до привокзальної площі – звертав увагу на цю будівлю. Вона виділялась – прибутковий будинок Уткіна, якому більше, ніж 120 років. Тепер його знесли. Для того, щоб побудувати черговий готель чи ТРЦ», - написав Ткаченко.

 

Він зазначив, що це самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво, і за це передбачена кримінальна відповідальність. Ткаченко запевнив, що МКІП не давало жодних дозволів на будівництво в історичному ареалі, тому однозначно виступає проти і вже здійснює перевірку.

 

«Але те, що таке могло статися, говорить про системну та ніби онкологічну проблему з хаотичною забудовою і знищенням історичних пам’яток. Метастази порушень досягли критичної стадії для столиці. У міністерстві ми ініціювали розробку законопроєкту щодо запобігання руйнуванню та знищенню нерухомої культурної спадщини», - заявив міністр.

 

Ткаченко зазначив, що законопроєкт підготовлено, він зареєстрований під № 4561 і ним передбачено внесення змін до законодавчих актів щодо упорядкування культурної спадщини, щодо повноважень місцевої влади в цьому питанні і щодо відповідальності за знищення чи пошкодження пам’яток. Аж до реального строку та мільйонних штрафів. За його словами, це так званий законопроєкт проти хаотичної забудови.

 

Ткаченко вважає, що ВРУ має розглянути його якомога швидше, аби в країні нарешті з’явився справжній механізм спротиву руйнації об’єктів культурної спадщини.

 

«Тим часом правоохоронні органи мають провести ретельне розслідування, хто дав «дозвіл» на знищення історичної будівлі. Бо готелів та покерних клубів в Києві стає все більше, а от того, чим столиця пишалася сторіччями, – все менше», - додав міністр культури та інформаційної політики.

 

 

Як повідомляла "УМ", за фактом демонтажу будинку Уткіна в Києві розпочато кримінальне провадження.

 

Додамо, що прибутковий будинок Уткіна - історична будівля в центрі Києва, біля залізничного вокзалу. Архітектор - Олександр Вербицький. Будинком володів купець 2-ї гільдії Іван Якович Уткін, що займався продажем олійних фарб.