Луцьк планує стати європейською «столицею підземель»

18:46, 17.02.2021
Луцьк планує стати європейською «столицею підземель»

У Луцьку знайдено нові підземелля, є перспективи їх сполучення з Костелом і навіть із замком Любарта.

Місто Луцьк планують перетворити на європейську "столицю підземель" завдяки проєкту з реконструкції вежі Чорторийських та відкриттю нових привабливих для мандрівників локацій.

 

Як повідомляє Україна молода, про такі плани інформує голова Волинської облради Григорій Недопад у соцмережах.

 

На це його надихнула зустріч з польською делегацією на чолі з Генеральним консулом у Луцьку Славоміром Місяком.

 

«Наша співпраця із Польщею буде тільки поглиблюватися. Вже зараз маємо успішні реалізовані проєкти, серед яких – реконструкція вежі Чарторийських із підземеллями. Як відомо, у процесі реставрації знайдено нові підземелля, є перспективи їх сполучення з Костелом і потенційно, можливо, навіть із замком Любарта», - написав Григорій Недопад у Facebook.

 

На його думку, Луцьк у перспективі може стати столицею підземель не тільки в Україні, але і в Європі.

 

За словами очільника Волинської облради, польських гостей, безумовно, цікавить цей проєкт, а «це означає, що нова туристична локація стане осередком туристів не тільки з України, але і з Польщі та інших країн Європи і світу».

 

                                          Григорій Недопад у підземеллях Луцька. 

 

Пан Недопад стверджує, що в межах подальшої співпраці з польськими колегами заплановано відновлення знакової історико-культурної пам’ятки – Олицького замку Радзівіллів й перетворення його на популярний туристичний центр.

 

І наголошує: «Це має дати новий поштовх для розвитку Олицької громади, забезпечивши її робочими місцями та потоком туристів».

 

Зауважимо, що оборонна вежа Чорторийських – єдина вціліла башта зведеного у XIV-XV ст. Окольного замку Луцька. Реставраційні роботи у межах проєкту "Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Любліна та Луцька" розпочалися у жовтні 2019 року.

 

Олицький замок – споруда в Олиці Волинської області, що впродовж століть належала родині Радзівіллів. Перший на території сучасної України (за іншими даними – один із перших) прямокутних замків бастіонного типу. З часів радянської влади і до наших днів у приміщеннях замку розташовується Волинська обласна психіатрична лікарня № 2.

 

Як повідомляла "УМ", пам’ятник доньці князя Ярослава Мудрого – Анні Київській, королеві Франції урочисто відкрили в рамках VI Міжнародного фестивалю мистецтв "Anne de Kyiv Fest" у Луцьку у вересні 2020 року.