Подарована Лаврову в Боснії українська ікона оцінюється в 12,5 млн євро

11:19, 12.01.2021
Подарована Лаврову в Боснії українська ікона оцінюється в 12,5 млн євро

Ікона зберігалася в банківському сейфі Banke Srpske до моменту його банкрутства

Стародавня золота ікона з Луганська, яку голова Президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік подарував главі МЗС Росії Сергію Лаврову, оцінюється в 12,5 млн євро і зберігалася в банку Banke Srpske, який збанкрутував.

 

Як інформує УМ, про це у вівторок, 12 січня, повідомляє Балканський оглядач і боснійський телеканал BN TV.

 

Зазначається, що ікона зберігалася в банківському сейфі Banke Srpske до моменту його банкрутства, а потім була передана на зберігання банку UKIO, який має литовських власників. Коли і як ікона потрапила в боснійський банк, точно невідомо.

 

Телеканал з посиланням на джерело повідомляє, що Додік хотів "повернути в Росію те, що їм належало, і таким чином ще більше зміцнити свої зв'язки з цією країною".

 

Сам акт вручення подарунків Лаврову в Сараєво, як стверджується, відбувся за всіма протоколами. При цьому один з радників Додіка запросив дві знімальні групи на зустріч з Лавровим, щоб висвітлити подію. Пізніше саме з повідомлень ЗМІ стало відомо, що на 300-річній іконі стоїть печатка, що підтверджує приналежність її Радянській Україні. Медіа також процитували Додіка, який заявив, що ікона була "знайдена в Луганську".

 

Після оприлюднення цих відомостей Українське Посольство в Боснії і Герцеговині негайно заявило про необхідність повернути предмет культурної спадщини в Україну.

 

У свою чергу Додік повідомив, що поверне українську ікону, викрадену в Луганську, тим, від кого її отримав - але не Україні.

 

Як повідомляла «УМ», глава Республіки Сербської та член президіуму Боснії та Герцеговини Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову старовинну українську ікону під час візиту російського міністра 14 грудня.

 

Йдеться про 300-річну ікону з окупованого Луганська. На звороті ікони є печатка Українського Народного комітету культури 1920 року.

 

Посольство України запросило інформацію про те, як ікона потрапила до Боснії та Герцеговини.

 

Вже 23 грудня російське міністерство закордонних справ повідомило, що передало ікону в посольство Боснії і Герцеговини.

 

25 грудня посол Боснії в Росії Желько Самарджія заявив, що особисто привіз ікону з Москви і передав її в офіс голови президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка.

 

Посольство України в Боснії і Герцеговині закликає офіційне Сараєво невідкладно повернути Україні старовинну ікону.

 

Експрезидент Боснії і Герцеговини Додік назвав ікону з Луганська власністю своєї родини