Репресована Коляда: як КДБ карало українців за вертепи на Різдво, фото

20:20, 08.01.2021
Репресована Коляда: як КДБ карало українців за вертепи на Різдво, фото

Святковий вертеп в одній із квартир Львова: разом з колядниками зібралися Василь Стус, Олена Антонів, Ірина Калинець, Марія й Ганна Садовські та інші українські митці. Львів, 1972 рік. (Фото Електронного архіву Українського визвольного руху)

Служба безпеки України оприлюднила архіви Комітету державної безпеки СРСР щодо операції «Блок», в межах якої представників української інтелігенції переслідували за вертепи з нагоди Різдва Христового.

 

«Сьогодні українці можуть вільно святкувати Різдво, вітати колядками рідних і сусідів. Але ще менш ніж пів століття тому радянська влада розгорнула цілу каральну операцію проти української інтелігенції за новорічно-різдвяні вертепи», - повідомляють в СБУ.

 

Як повідомляє Україна молода, фото та матеріали кримінальних справ, зібрані Державним архівом СБУ, оприлюднено в базі Електронного архіву Українського визвольного руху в розділі «Репресована Коляда».

 

   Різдвяний вертеп дисидентів у Львові 1972 року. Фото з кримінальної справи Стефанії Шабатури.
 

Зазначається, що КДБ УРСР стежив за новорічними колядками й вертепами, називаючи їхніх учасників «націоналістично налаштованими особами». Один із таких епізодів ретельно описаний в «інформаційному повідомленні» першому секретарю ЦК Компартії УРСР Петру Шелесту від 20 січня 1972 року.

 

У документі розповідалося про колядування «ватаг» людей у Києві та Львові протягом 31 грудня 1971 — 1 січня 1972 рр. з найдрібнішими подробицями — аж до того, скільки грошей отримали колядники і на що їх витратили.

 

«Як видно з викладеного, підбір колядників у Києві та Львові, а також окремих людей, у яких відбуваються колядки, здійснюється передусім тенденційно та використовується націоналістично налаштованими елементами у своїх цілях», — писали в КДБ і рекомендували «використати обряд колядок в ідеологічно вигідному плані».

 

Різдвяна коляда в оселі Іваничуків. На фото: Дзвінка Калинець (дівчинка), Ірина Стасів-Калинець, Мар'ян Гатало (у капелюсі). Львів, 1972 рік.
 

Вже незабаром проти учасників святкових вертепів почалися репресії. Операція, яка в документах КДБ фігурувала під назвою «Блок», розпочалася 12 січня 1972 року. Про неї в лютому того року також звітували Шелесту. Із документа випливає, що в межах операції КДБ провела обшуки у Києві та Львові в помешканнях української інтелігенції та дисидентів.

 

Обшуки завершилися конфіскацією «різноманітних антирадянських націоналістичних і політично шкідливих матеріалів», а також арештами Василя Стуса, В’ячеслава Чорновола, Євгена Сверстюка, онука Івана Франка Зіновія, Івана Світличного та інших.

 

                                               Спільне фото ватаги колядників. Львів, 1972 рік
 

 

На цьому гоніння проти колядників не припинилися. У 1974 році радянська спецслужба направила секретний донос на ім'я нового першого секретаря ЦК Компартії України Володимира Щербицького. У ньому також ішлося про підготовку «окремими націоналістично налаштованими особами новорічних колядок».

 

Операція «Блок» передбачала посилене патрулювання міліцією та «дружинниками» місць появи колядників. Крім того, радянська спецслужба вдавалася і до прослуховування телефонних розмов та стеження. Але багато людей усе одно зберігали вірність традиціям: продовжували колядувати та влаштовувати вертепи.