Зв’язкова УПА Засіменко-Бонацька померла у Дніпрі

12:10, 16.09.2020
Зв’язкова УПА Засіменко-Бонацька померла у Дніпрі

Зв'язковій УПА було 87 років

У Дніпрі померла зв’язкова УПА Марія Засіменко-Бонацька. Жінка в юні роки допомагала воїнам УПА. За це її репресувала радянська влада.

 

Засіменко-Бонацька була останньою живою жінкою-дисиденткою та колишньою політрепресованою у Дніпрі. Зв'язковій УПА було 87 років, повідомляє "Радіо Свобода".

 

Засіменко-Бонацька народилась у Рівненській області.

 

10 років вона почала допомагати воїнам УПА, була їхньою провідницею на місцевості та зв’язковою. Коли дівчині виповнилося 15, її заарештувала радянська влада просто під час уроку української мови у школі. Лист Засіменко-Бонацької знайшли в одного із затриманих воїнів повстанської армії.

 

Вона також переписувала українську поезію та власні патріотичні вірші для бійців УПА. Рік юна дисидентка просиділа у в’язниці. В стінах КДБ вона дочекалась свого 16-ліття. Тоді дівчині оголосили вирок – засудили до 10 років таборів з конфіскацією майна.

 

Свій термін ув’язнення Засіменко-Бонацька провела у Мордовії. Там жінка захопилась вишивкою.

 

У таборах їй доводилось важко працювати. Через складні умови праці у Засіменко-Бонацької погіршилося здоров’я, тому додому вона повернулася вже на милицях.

 

Сила волі та наполегливість допомогли Засіменко-Бонацькій подолати хворобу.

 

Жінка здобула освіту, вийшла заміж і народила трьох дітей. Однак так звана "погана біографія" Засіменко-Бонацької завадила їй отримати диплом журналіста.

 

Попри це, дисидентка багато років працювала бібліотекаркою, видала кілька книг з поезією та зі спогадами про табір.

 

У 1992 році Засіменко-Бонацьку реабілітували.

 

У 2019 році жінку нагородили Орденом княгині Ольги.

 

Засіменко-Бонацька до останніх днів брала активну участь у громадських заходах.