На Рівненщині перепоховали 14 воїнів УПА

18:14, 27.08.2020
На Рівненщині перепоховали 14 воїнів УПА

Пошуки могил воїнів УПА проводили за фінансової підтримки Українського інституту національної пам’яті.

Рештки бійців Української повстанської армії виявили під час пошукових робіт наприкінці 2019 року в селі Іваничі на півночі Рівненської області співробітники комунального підприємства «Доля». Пошуки проводили за фінансової підтримки Українського інституту національної пам’яті.

 

Як інформує УМ, про це пише Арміяінформ.

 

Як розповів заступник директора КП «Доля» Володимир Харчук, у 1944 році співробітники НКВС натрапили на підрозділ УПА в селі Іваничі. Через загрозу оточення села українські повстанці відійшли до лісу, щоб не починати бою в населеному пункті. Там і відбувся контактний бій українців з НКВСниками.

 

Щонайменше чотирнадцять українських вояків загинули в тому бою. Селяни власноруч виготовили труни та поховали упівців на околиці села неподалік адміністративної будівлі гранітного кар’єру, що з’явився в Іваничах уже в повоєнні роки.

 

Нині вдалося встановити імена трьох загиблих воїнів УПА, а саме: Федір Бондарчук, Дмитро Мельник і Василь Стельмах.

 

З січня 2020 року труни зі знайденими рештками зберігали в каплиці храму Святої Покрови Православної церкви України у Вараші, доки не було ухвалене рішення перепоховати їх поблизу пам’ятного знака «Борцям за волю України» у селищі Володимирець.

 

До процесії з перенесення трун з останками упівців з Вараша до Володимирця долучилися місцева влада, нацгвардійці та ветерани сучасної російсько-української війни. На місці перепоховання відбулися молебень та мітинг.

 

Як повідомлял "УМ", згідно з даними соцопитувань, визнання воїнів УПА борцями за незалежність підтримує вже половина українців.