У Польщі невідомі викрали 600-кілограмовий пам’ятник маршалу Рокоссовському

11:41, 31.07.2020
У Польщі невідомі викрали 600-кілограмовий пам’ятник маршалу Рокоссовському

Монумент Рокосовського виявили його лежачим у поле

У четвер, 30 липня, у польському місті Легниці вкрали пам’ятник радянському маршалу Костянтину Рокоссовському.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє місцевий портал Fakty — Legnica.

 

За наявними даними, невідомі вивезли 600-кілограмовий пам’ятник, зламавши ворота муніципального кладовища Червоної армії, на території якого він був встановлений.

 
                                Фото: Fakty — Legnica

 

Пізніше працівники Музею міді, частиною експозиції якого був монумент Рокосовського, виявили його лежачим у поле, проте вже з відпиляною головою.

 

Рокоссовський народився в 1896 році у Варшаві. У складі російської армії брав участь у Першій світовій війні. У 1917 році став добровольцем Червоної гвардії, а потім Червоної армії. Воєначальник — єдиний в СРСР маршал двох держав: Радянського Союзу і Польщі.

 

У 1937 році він був заарештований в СРСР і репресований, зокрема, його звинуватили у співпраці з польською розвідкою. У 1940 році — відновлений на службі. Він був одним з головних полководців Другої світової війни. Рокоссовський командував Парадом перемоги на Красній площі в Москві.

 

Фігура Рокоссовського викликає неоднозначне ставлення в Польщі. З одного боку — війська 1-го Білоруського фронту, якими він командував, звільнили Польщу від нацистської окупації. З іншого — воєначальник був затятим сталіністом, і після звільнення Польщі представляв в країні окупаційний радянський режим.

 

Як повідомляла УМ, патріотичне графіті змусило ОПЗЖ терміново покинути свій офіс у Харкові