Меморіальний комплекс «Чорний ворон» створюють на Кіровоградщині, фото

20:53, 24.05.2020
Меморіальний комплекс «Чорний ворон» створюють на Кіровоградщині, фото

Меморіально-туристичний комплекс створять на території урочища «Чорний Ворон» поблизу села Розумівки.

Меморіально-туристичний комплекс «Чорний Ворон» планують створити на території урочища поблизу села Розумівки Олександрівського району Кіровоградщини.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це поінформував краєзнавців, музейників, посадовців місцевого самоврядування і журналістів голова Кіровоградської ОДА Андрій Балонь під час нещодавньої презентації проєкту.

 

«Це непересічна подія не лише для області, а й України. Місце, де відбувся легендарний бій отамана Чорного ворона має не лише потужне історичне, а й туристичне значення. Тож комплекс абсолютно заслуговує на те, щоб стати національним надбанням», - зауважив пан Балонь.

 

 

За його словами, планується створення туристичної платформи, будівництво дороги та лінії електропередач, поява краєзнавчих маршрутів, переформатування самої Розумівки та розвиток сільського зеленого туризму.

 

«Молодь має виховуватись у дусі українства та знати своє коріння. Поява нової культурно-туристичної атракції з особливою атмосферою виведе на якісний рівень сприйняття важливості української ідентичності та культури», - наголошу голова Кіровоградської ОДА.

 

 

На сайті облдержадміністрації повідомляється, що завданням меморіально-історичного комплексу є:

 

відтворення української історії, пов’язаної з боротьбою українських повстанців проти радянської влади у 20-х роках ХХ століття;

 

увічнення пам’яті героя визвольної боротьби - легендарного отамана Миколи Скляра — Чорного Ворона;

 

просування бренду «Чорний Ворон» та гасла «Холодний Яр починається з Кіровоградщини».

 

Завершити роботи зі створення меморіального комплексу Урочища «Чорний ворон» планується цьогоріч.

 

 

Як розповіла заступниця голови облдержадміністрації Тетяна Волинець, вже вдалося впорядкувати три земельні ділянки для створення комплексу. При цьому, історико-меморіальний заповідник "Чорний Ворон" буде філією Кіровоградського обласного краєзнавчого музею.

 

Комплекс розміститься на 3,18 га. Фінансування проєкту - обласний, районний і сільський бюджети. Також подають, за словами пані Волинець, проєкт на окремі гранти.

 

На території комплексу планують спорудження меморіальної композиції "Хрести", каплицю в козацькому стилі. Загалом усе планується облаштовувати в натуральному стилі від криниці до місць відпочинку для туристів.

 

 

У зоні "Повстанський табір" створять землянки. А також хочуть відтворити локації з фільму "Чорний Ворон".

 

Передбачили в комплексі і зону військово-патріотичного виховання, де будуть тематичні маршрути й стежини. Уже влітку 2,6 га лісу на території комплексу лісівники вичистять і там буде ландшафтний парк.

 

 

А ще працюють над логотипом "Чорного Ворона" та брендуванням, яке в подальшому з'явиться на сувенірній продукції. Наразі, за словами начальника управління комунікацій з громадськістю ОДА Віталія Останнього, ведуть перемовини із лідером гурту "От Vinta" Юрком Журавлем, аби автор логотипу подарував зображення "Чорного Ворона".

 

Також біля Розумівки планують провести реконструкцію останнього бою загону отамана Чорного Ворона, до 100-річчя Української революції.

 

При створенні комплексу враховуватимуть розташування Розумівки – вона знаходиться на кордоні з Черкаською областю.

 

«Справа в тому, що на Черкащині є досить цікаві маршрути, пов’язані з «Холодним Яром». У нас може вийти повноцінний комплексний міжрегіональний туристичний маршрут. Після відвідин «Холодного Яру» в Черкаській області туристи будуть їхати до нас в урочище «Чорний Ворон», в Кіровоградську область, а, відповідно, наші туристи поїдуть в «Холодний Яр» Черкаської області», - каже пані Волинець.

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно відбулася телепрем'єра історичної стрічки «Чорний ворон», створеної за мотивами відомого роману Василя Шкляра «Залишенець. Чорний Ворон».