Визнання воїнів УПА борцями за незалежність підтримує половина українців

21:01, 05.05.2020
Визнання воїнів УПА борцями за незалежність підтримує половина українців

Усе більше українців визнають пожертву вояків УПА у боротьбі за незалежність.

Ставлення українців до визнання воїнів Української повстанської армії борцями за незалежність є переважно позитивним по всій території України: як на Заході країни, так і в Центрі й навіть на Півдні і Сході.

 

Як інформує «Україна молода», про це сказав аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Сергій Шаповалов під час онлайн-презентації дослідження «День Перемоги і його місце в історичній пам'яті українців» у вівторок.

 

«Позитивне ставлення про визнання воїнів Української повстанської армії борцями на незалежність України – це рішення вже законодавчо закріплене - переважає по всій країні. Його підтримують 44,4%. І очікувано більше прихильників визнання УПА на Заході та в Центрі. Але також ми бачимо, що й на Півдні та Сході баланс думок приблизно рівний, тобто близько 30% людей там і позитивно ставляться до цього, і негативно», - зазначив пан Шаповалов.

 

Відповідно до результатів дослідження, 22% - проти цього рішення, для 16% це питання є байдужим і ще 17% громадян не визначилися із відповіддю.

 

Загальнонаціональне дослідження проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 17 по 22 квітня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

 

Дослідження проводилося методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера) на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,2%.

 

Як повідомляла «УМ», 70 років тому загинув у бою з НКВС головний командир УПА Роман Шухевич.

 

У квітні 2020 року на Рівненщині вшанували пам’ять про героїв бою під Гурбами, де вояки УПА 76 років тому протистояли значно переважаючим силам радянської армії.