Німеччина не запросила Росію на 75-річчя закінчення війни

11:48, 30.04.2020
Німеччина не запросила Росію на 75-річчя закінчення війни

Росія готує резолюцію в ООН.

Німеччина не стала запрошувати Росію на 75-річчя закінчення Другої світової війни, оскільки заплановані заходи тільки для громадян, проте в РФ влаштували скандал.

 

Так, заступниця представника уряду ФРН Ульріке Деммер заявила в середу, 29 квітня, що, за її даними, представники РФ не запрошені на церемонію.

 

Її слова викликало бурхливу реакцію в Росії, де обурилися таким рішенням. Інформацію масово поширили в ЗМІ. Відреагували і проросійські сили в Німеччині.

 

Депутат Бундестагу Вальдемар Гердт у коментарі газеті "ВЗГЛЯД" заявив, що в Європі нібито намагаються применшити роль Росії у Другій світовій війні, щоб країна не отримала додатковий іміджевий капітал.

 

"Це не перший раз, коли в Польщі, у Франції та інших місцях намагаються якось применшити роль Росії в цій війні. Може, це відбувається з міркувань, що запрошення на подібні церемонії дає Росії додатковий іміджевий капітал, який не хотілося б бачити можновладцям", – видав він.

 

Незабаром в Німеччині дали офіційне пояснення, пише РИА Новости.

 

"Це не буде церемонією в класичному розумінні, це буде покладання вінків, в якому візьмуть участь вищі представники виконавчої, законодавчої та судової влади країни, трансляція буде йти по телебаченню", – сказала представниця відомства президента, додавши, що "запрошені особи не беруть участі" в цій акції, в тому числі представники іноземних держав.

 

Співрозмовниця агентства додала, що раніше заплановані офіційні заходи в зв'язку з 75-ю річницею закінчення Другої світової війни в Європі було скасовано через пандемію коронавірусу.

 

Зі свого боку в Росії повідомили, що з нагоди 75-річчя перемоги у Другій світовій війні готується проект резолюції генеральної асамблеї ООН, співавторами якої стали країни СНД, КНР та інші. 

 

"Готується проект резолюції Генеральної Асамблеї ООН, тепер уже з приводу 75-річчя Перемоги у Другій світовій війні. Її співавторами стали держави СНД, КНР, низка інших країн - членів ООН", - наголосив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, передає ТАСС.

 

За його словами, з нагоди Дня Перемоги, як і п'ять років тому, планувалося організувати спеціальну дискусію на пленарному засіданні ГА ООН, проте її довелося відкласти через ситуацію з коронавірусом.

 

"Генеральна Асамблея, як і інші органи ООН, зараз працює у віддаленому режимі, і таких великих засідань не проводиться. Ми домовилися з нашими партнерами - співавторами цієї резолюції, що будемо націлюватися на той період, коли Генасамблея відновить нормальну роботу з тим, щоб таке засідання обов'язково організувати", - додав Лавров.

 

Крім цього, він повідомив, що можливість проведення тижня високого рівня Генеральної Асамблеї ООН в звичному форматі проясниться найближчим часом.

 

"Повертаючись до нью-йоркського блоку тих заходів, які готуються, ще раз наголошую: поки ми всі розраховуємо на те, що найближчим часом буде ясність щодо можливості проведення сесій Генеральної Асамблеї ООН, включаючи тиждень високого рівня в звичному форматі", - сказав Лавров.

 

Раніше в Бундестазі Німеччини запропонували скасувати санкції проти Росії, нібито щоб врятувати економіку під час пандемії коронавірусу.

 

Як повідомляла УМ, президент Росії Володимир Путін підписав закон, згідно з яким днем закінчення Другої світової війни в РФ оголошується 3 вересня.