Останній в'язень Освенциму Анрі Кічка помер від коронавірусу

10:56, 27.04.2020
Останній в'язень Освенциму Анрі Кічка помер від коронавірусу

Анрі Кічка – один із небагатьох тих, хто вижив у нацистському таборі смерті.

Помер один з останніх в'язнів Освенциму 94-річний Анрі Кічка. Це сталося 26 квітня в брюссельському будинку для людей похилого віку від ускладнень, викликаних COVID-19.

 

"Мікроскопічний коронавірус досяг успіху там, де вся нацистська армія зазнала невдачі. Мій батько пережив Марш смерті, але сьогодні його Марш життя закінчився", - написав у фейсбуці син померлого Мішель.

 

У роки Другої світової Анрі Кічка був ув'язненим у концтаборі в Освенцимі. І тривалий час після звільнення він намагався навіть не згадувати про це, пишуть у ВВС.

 

Однак в останні роки життя він читав лекції в школах – щоб нові покоління не забували про жахи війни. Аж через 60 років після закінчення війни Кічка наважився опублікувати мемуари про пережите.

 

Анрі Кічка – один із небагатьох тих, хто вижив у нацистському таборі смерті в окупованій Польщі та дожив до 2020 року.

Кічка

 

У 1945 році коли до Освенцима наближалися радянські війська, Анрі пощастило бути серед тих, кого відправили у Марш смерті на Захід. Союзні війська звільнили бранців. 

 

Багато років після війни Анрі Кічка не розповідав про свій досвід. Він одружився, відкрив магазин, мав 4 дітей, 9 онуків та 14 правнуків.

 

Але згодом він почав читати лекції в школах, відчуваючи, що варто страждати від болю пам’яті, щоб переконатися, що інші не забудуть.

 

В роки Другої світової війни він опинився серед тих, хто вижив у нацистському концтаборі Освенцим, який був розташований на півдні окупованої гітлерівцями Польщі.

 

Анрі Кічка народився в Брюсселі в 1926 році в єврейській сім'ї вихідців з Польщі. Його батьки втекли від хвилі антисемітизму аби почати нове життя на Заході. Окупація нацистами Бельгії не залишила їм місця, де вони могли б сховатися, і дуже скоро, в 1942 році вони були депортовані.

 

Батько хлопчика повинен був примусово працювати, в той час як жінки з його родини, мати і сестри, а також тітка, були відправлені в Аушвіц, де дуже скоро були спрямовані в газові камери, після чого спалені в табірних печах.