В Ефіопії знайшли руїни християнського храму І тисячоліття

18:59, 24.04.2020
В Ефіопії знайшли руїни християнського храму І тисячоліття

Кам'яні колони висотою в кілька метрів, фрагмент напівкруглої апсиди у вигляді кам'яних блоків підлоги і залишки стін розкопали археологи з Польщі та Італії на півночі Ефіопії.

 

Руїни християнського храму науковці знайшли за допомогою дрона. Зокрема, вчені розгледіли з повітря залишки споруди і правильно визначили місце розкопок.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляють світові ЗМІ.

 

«Місцеве населення знало, що колись в цьому місці був християнський храм, але через поганий стан не було точно відомо, до якого періоду він відноситься і як він улаштований", - розповів керівник дослідницького проекту Мікела Гаудіелло.

 

Будівлі храму датують 700-1100 роками.

 

У березні 2020 року розпочались розкопки. Через пандемію коронавірусу дослідження призупинили через 8 днів. Але все одно вчені змогли зібрати достатньо матеріалу для досліджень.

 

 

Окрім кам'яних колон висотою в кілька метрів, фрагменту апсиди тощо виявили ще й фрагменти кераміки і кам'яний блок з висіченим написом давньоефіопською мовою. Над перекладом зараз працюють вчені.

 

Храм був важливим пунктом на торгових шляхах, що ведуть з глибин Африки в Аксум – столицю християнської держави, яка існувала в перших століттях після Р.Х.