В Абідосі виявили невідомі склади храму Рамзеса II

08:25, 13.04.2020
В Абідосі виявили невідомі склади храму Рамзеса II

Храм Рамзеса ІІ в Абідосі приховує багато таємниць.

Невідомі раніше складські приміщення знаменитого храму Рамзеса II, а також ритуальні дари, заховані в його основі перед будівлею відкрили археологи з Єгипту і США у стародавньому Абідосі.

 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства у справах старожитностей Єгипту, передає «Україна молода».

 

"Ці дари включали в себе їжу, таблички з трону ім'ям Рамзеса II, зменшені мідні копії будівельних інструментів, глиняний посуд, покритий ієрогліфами, а також овальні точильні камені з кварциту", – розповів генеральний секретар Вищої ради у справах старожитностей Єгипту Мустафа Вазирі.

 

Крім цього вчені відкрили фундамент і фрагменти стін десяти великих складських приміщень, які представляли собою частину храмового комплексу. Усередині них, як припускають археологи, зберігалося зерно, різний провіант та інші товари.

 

 

За словами Вазирі, ці відкриття серйозно змінюють уявлення вчених про те, як виглядав храмовий комплекс Абідоса в епоху Нового царства, на яку припав пік могутності Стародавнього Єгипту.

 

Що цікаво, всередині стін цих приміщень дослідники відкрили невеликі ніші, в які були заховані різні дари, в тому числі черепи і кістки священних биків та інше, що відносяться до значно пізнішої епохи – Птолемєєвського Єгипту.

 

Їх виявлення, як вважають дослідники, говорить про те, що цей храм, а також сама фігура Рамзеса II продовжували служити предметом поклоніння і через тисячі років після смерті фараона.

 

Як зазначив керівник розкопок з Нью-Йоркського університету (США) Самех Іскандер,  особливо важливим для археологів стало те, що вони відкрили таблички з ім'ям Рамзеса II.

 

Адже ці таблички підтвердили, що цей храм був побудований саме під час правління цього фараона, а не його батька, Сеті I, як припускали деякі єгиптологи.