300-літню козацьку церкву знищили віряни Московського патріархату на Вінниччині

15:47, 05.03.2020
300-літню козацьку церкву знищили віряни Московського патріархату на Вінниччині

Віряни так званої УПЦ МП розібрали Покровську “козацьку” дерев’яну церкву в селі Лозова Шаргородського району Вінницької області, яку було побудовано у 1700-1702 роках. Вона мала статус пам’ятки національного значення.

 

Про це передає  “Релігія в Україні”.

 

Тепер на місці пам’ятки національного значення – дерев’яної церкви часів Семена Палія та Івана Мазепи стоїть новобудова, зведена вірними так званого Московського патріархату.

 

“Красуня та берегиня духу свободи України проіснувала 314 років такою, як на фото. Потім – руйнація, будівельні ліси і нова “репліка” – останні фото”, – написала Наталія Пудайло зі спільноти “Подільські мандри” у фейсбуці.

 

“Кожну лекцію, кожен виступ про національну архітектуру XVIII ст. я починав згадуючи цю невеличку, але особливу церковцю. Тепер – пустка! Хто ми тепер без неї?”, – прокоментував у фейсбуці руйнування церкви ексголова Ради у справах релігій при Кабінеті міністрів України Арсен Зінченко.

 

Покровський храм у с. Лозова займає громада Шаргородського благочиння Могилів-Подільської єпархії УПЦ (МП), яка і замінила церкву на нову.

 

“Ми прибули до Лозової в той час, коли стара Покровська церква перестала існувати. Вона була розібрана, тому що “да она вся гнилая, вот и разобрали – теперь соберем новую, из нових брёвен и будет как новая…” За словами місцевих, це їм розповіли чоловіки з бензопилою, розпилюючи колоди старого зрубу (…) Коли розбирають старі зруби, з метою їх перезібрати, то їх маркують, роблять карту понівеченого – ми цього теж не побачили. Також не відома доля старого іконостасу, живий, чи вже “как новый”, – розповіли на сторінці проєкту “Українські Архітектурні Пам’ятки. Спадщина”.

 

Як повідомляла УМ, 29 лютого згоріла церква у чоловічому монастирі в селі Домниця Менського району.

 

До того ж, вже понад рік слідчі поліції Вінниччини по-своєму трактують норми Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (зокрема, статтю 8). Так, відкрито кримінальне провадження за самоуправство проти начальника управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігоря Скалецького через те, що за зверненням громад він першим в Україні оформив переходи храмів від УПЦ МП до Православної церкви України.

 

Учасник Собору відродження Автокефальної церкви України Олександр Гудима розповів в ексклюзивному інтерв’ю «УМ» про перепони на шляху нової церкви, які чинить Росія, про роль п’ятої колони у цих процесах та про безпорадність української влади на місцях.