Українська делегація вшанувала пам’ять 366 українців, вбитих у Павлокомі

14:19, 02.03.2019
Українська делегація вшанувала пам’ять 366 українців, вбитих у Павлокомі

(Фейсбук Oleg Synyutka)

Сьогодні численна делегація зі Львівщини, Івано-Франківщини, Тернопільщини, молиться на місці спочинку 366 українців села Павлокома. Таким чином українці демонструють усьому світу, що добре пам’ятають історію, навчені історією і повинні з неї робити висновки.

 

Про це заявив голова Львівської ОДА Олег Синютка, повідомляє ЗІК.

 

"Тільки тоді, коли ми будемо єдині, сильні, нас будуть поважати і рахуватись з нами", – написав Олег Синютка.

 

Голова ЛОДА закликав поляків впорядкувати місця спочинку усіх українців, що поховані на території нинішньої польської держави. "Пам’ять про невинно убієнних викарбувала не лише на камені, а у наших споминах та серцях", – додав очільник Львівщини.

 

Як відомо з історії, у ці дні у 1945 році відділ польської Армії крайової під керівництвом поручника Юзефа Біса (псевдо-Вацлав) разом з групами навколишніх польських сіл напали на село Павловому. Підрозділи польської армії крайової розстріляли 366 українців разом із о. Володимиром Лемцьом. Не вбивали хлопчиків до 5 років і дівчат до 7 років. Врятувались лише 36 українців. 

 

Три великі ями, наповнені тілами вбитих, стали їхніми спільними могилами. 

 

Суперечки щодо питання встановлення пам’ятника жертвам Павлокоми, а особливо, щодо напису на ньому, тривали досить довго. Рішення тривалий час блокували мешканці села. Нарешті 13 травня 2006 року у Павлокомі відбулося урочисте відкриття пам’ятника, у якому взяли участь президенти України та Польщі – Віктор Ющенко і Лех Качинський. На кам’яному хресті (за первісним задумом це мала бути фігура жінки з дитям на руках, але поляки не погодилися) написано: "Вічная пам’ять 366 жертвам, трагічно загиблим 1–3 березня 1945 року в селі Павлокома". На жаль, не вказано, що вбиті були українцями і від чиїх рук вони "трагічно загинули".