Польща хоче порозумітися з Ізраїлем щодо історичних питань

19:59, 28.02.2018

Польща сподівається на досягнення компромісу з Ізраїлем у справі змін до закону про Інститут національної пам’яті (ІНП), які викликали скандал у відносинах Варшави з Єрусалимом.

 

Зокрема, польська робоча група вилетіла до Ізраїлю в середу, де спільно з ізраїльською стороною має розглянути суперечливі питання щодо цього закону.

 

“Ми знаємо, що Ізраїль хоче з нами вести переговори, тому сподіваємося на досягнення компромісу”,- заявила в середу у Сеймі речниця правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) Беата Мазурек.

 

Голова канцелярії прем'єр-міністра Польщі Міхал Дворчик зазначив, що польсько-ізраїльська робоча група має обговорити позиції обох сторін у справі закону про ІНП. Він підкреслив, що наразі немає планів змінювати цей закон.

 

Водночас, офіційна Варшава нічого не каже про бажання порозумітися з Києвом і направити до України робочу групу. Навпаки,  віце-прем’єр України Павло Розенко 16 лютого перебував з візитом у Варшаві, де мав безрезультатні переговори зі своїм польським колегою Пйотром Глінським щодо скандального закону про Інститут національної пам’яті.

 

У свою чергу, президент України Петро Порошенко заявляє, що Україна не потребує того, щоб їй вказували на те, яких героїв їй слід шанувати, так само вона не робить подібні вказівки і іншим державам.

 

"Ми не потребуємо, щоб нам хтось казав, яких українських героїв ми повинні шанувати, а яких ні. Ми самі розберемося. Так само ми нікому не радимо, кого Польща має шанувати, а кого ні", - заявив Порошенко у ході прес-конференції у Мистецькому арсеналі у Києві в середу.

.

Президент переконаний, що практика заборон на в’їзд чи замороження досліджень є хибною: "Політики мають дивитися  в майбутнє, а минуле залишити історикам. Якщо ми будемо дотримуватися цієї концепції, все в нас буде добре з Польщею".

 

Як повідомляла «УМ», на початку лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальний закон про ІНП, одночасно направивши його для оцінки в Конституційний суд країни.

 

Положення закону викликали протести в Ізраїлі та Україні. Єрусалим найбільше хвилює положення про запровадження кримінального переслідування для всіх, у тому числі й іноземців, хто приписує польському народові відповідальність за злочини нацистів у роки Другої світової війни.

 

Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" у роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої.