Ізраїль може визнати Голодомор в Україні геноцидом

09:22, 08.02.2018
Ізраїль може визнати Голодомор в Україні геноцидом

Законопроект про Голодомор в Україні внесено до Кнессету Ізраїлю.

Депутат ізраїльського Кнесету Акрам Хасон вніс на розгляд парламенту законопроект, в якому визнається актом геноциду Голодомор в Україні 1932-33 років. Також офіційним днем пам'яті жертв Голодомору оголошується 6 грудня.

 

Посольство РФ в Ізраїлі одразу ж обурилося.

 

У поясненнях до закону стверджується, що Голодомор був спланований "радянською владою, щоб нанести удар по українській нації і української національній ідентичності".

 

В оточенні депутата партії Кулану зазначили, що ідея законопроекту виникла у нього після візиту в Україну в рамках делагации депутатів Кнесету від комісії з внутрішніх справ у грудні 2017 року.

 

"Депутат Хасон відвідав музей Голодомору і залишився під глибоким враженням, і це спонукало його ініціювати цей закон", - заявили в оточенні депутата.

 

 Тим часом намір політика вже встигли розкритикувати російські дипломати. Коментар посольства РФ у Ізраїлі на запит ізраїльських журналістів містить осуд ініціативи.

 

Російські дипломати зокрема вважають, що "твердження, що ці сумні події стали результатом навмисної політики знищення української нації, суперечать історичним фактам". Крім того, такі спроби, на думку дипломатів, "є цинічним використанням пам'яті мільйонів жертв у політичних цілях".

 

Зокрема, в коментарі місцевому радіо заступник російського посла в Тель-Авіві Леонід Фролов сказав: «Це не найкращий час, щоб обговорювати цю пропозицію. Це буде погано. Це буде неправильний крок».

 

Нагадаємо: у листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Геноцид десятиріччями заперечували в Радянському Союзі, правонаступницею якої є нинішня РФ.

 

Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить 3 мільйони 941 тисячу осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять 6 мільйонів 122 тисячі.

 

Наразі вже 24 країни світу визнали Голодомор в Україні геноцидом.