Архів Дмитра Гнатюка на смітник викинули робітники, які перевозили речі?

13:56, 24.09.2016
Архів Дмитра Гнатюка на смітник викинули робітники, які перевозили речі?

Резонанс, який викликала новина про знайдений на смітнику архів народного артиста України, лауреата Шевченківської премії і Героя України Дмитра Гнатюка, змусив журналістів шукати, хто ж посмів це зробити.

 

Як з’ясував відомий журналіст, автор книги «Золотий вік української естради» Михайло Маслій, ця новина стала шоком і для сина Дмитра Михайловича Андрія. Той повідомив, що не так давно у квартирі, де жила родина Гнатюків, було вирішено зробити ремонт, тож усі речі було дбайливо спаковано у ящики, які мали бути перевезеними в інше місце. «Цим займалася хатня працівниця, яка останні роки опікувалася і Дмитром Михайловичем, і Галиною Макарівною. І яку вони любили і шанували. І було за що! Речей тих (кожна безцінна) було з верхом, тобто предостатньо. Очевидно, щоб полегшити собі роботу, недобросовісні робітники дозволили собі згрішити – просто взяли і кілька ящиків викинули на смітник», - повідомив Михайло Маслій.

 

Сам Вахтанг Кіпіані не дуже вірить у те, що речі опинилися на смітнику випадково. «Там є багато книг, і у всіх їх вирвана перша сторінка, на якій зазвичай ставляться автографи. Тобто, людина, яка збирала ці книги, усвідомлювала, що автографи є цінними і вони можуть згодитися. А серед листів є багато унікальних – від відомих артистів, письменників, державних діячів. Наприклад, є лист від Щербицького. Є навіть візитка Федора Шаляпіна з його автографом»,- розповів «УМ» Вахтанг.

 

Свою знахідку Кіпіані має намір передати в Центральний державний архів-музей літератури і мистецтв.

 

До речі, ситуація, коли особисті речі відомих людей просто викидають – не поодинокий випадок. Свого часу в смітнику опинився весь архів видатного співака Михайла Гришка (1901-1973), який жив у Києві, за адресою Хрещатик,15.  На жаль, документів ніхто не порятував.

 

Як повідомляла «УМ», 16 вересня Василь та Володимир Рябоклячі забрали зі смітника поблизу будинку, де жив Дмитро Гнатюк, вісім коробок із документами із особистого архіву відомого співака. Пізніше вони передали знахідку головному редактору «Історичної правди», засновнику музею-архіву преси Вахтангу Кіпіані.