У Перемишлі польські націоналісти перешкоджали українцям вшановувати Січових стрільців (фото)

14:12, 27.06.2016
У Перемишлі польські націоналісти перешкоджали українцям вшановувати Січових стрільців (фото)

Польська поліція відділила нападників від української процесії.

На південному сході Польщі у Перемишлі у неділю невідомі радикали спробували зупинити процесію греко-католиків і православних, які після панахиди за українськими героями йшли з собору на місцевий військовий цвинтар.

 

 

Як повідомляє «Радіо Польща» у понеділок, спочатку група нападників нараховувала близько 20 осіб. Але пізніше з'ясувалося, що їх було удвічі більше.

 

Поліція запевнила, що не було необхідності застосовувати силу. Учасників процесії відділили від осіб, які намагалися перешкодити у врочистостях. При цьому, поліції не вдалося ідентифікувати порушників порядку з жодною організацією.

 

«Мотиви їхньої діяльності встановлюються. Якщо виявиться, що відбулося порушення закону, їм висунуть обвинувачення», – заявила речниця поліції, підкомісар Боґуслава Себастіанка. 

 

Загалом поліція затримала 23 особи. Їх звинувачують у порушенні права до публічного сповідування релігійного культу. Ще щодо 14 польських молодиків тривають провадження. 

 

 

За словами голови Об’єднання українців у Польщі Петра Тими, який був присутнім під час події, серед нападників були особи у футболках Всепольської молоді. Вони вигукували образливі гасла на адресу учасників процесії.

 

«Урочисті заходи, приурочені нашим героям, Січовим стрільцям, сягають 20-х років минулого століття, з перервою в період Польської Народної Республіки. Ніколи, однак, вони не викликали контроверсій. Лише тепер деякі середовища, цинічно використовуючи факт, що на цьому цвинтарі є могили членів УПА, намагаються викликати польсько-український конфлікт», – відзначив Петро Тима.

 

Пан Тима, додав, що могили УПА знаходяться на військовому цвинтарі у Перемишлі  абсолютно легально.

 

Інший очевидець, анонімний журналіст, повіомив про силові сутички: нападники почали шарпанину з кількома учасниками процесії; одного з них, чоловіка 60 років, побили й розірвали йому сорочку. За словами свідка, серед нападників були місцеві хулігани, так звані псевдовболівальники, та особи, які ідентифікуються із середовищем націоналістів.

 

 

У них були транспаранти: «Бандерівці та їхні прихильники – геть з Польщі» і такі, що стосувалися Волинської трагедії.

 

 

Нагадаємо, що цього ж дня, у неділю, маршалок Сейму Польщі Марек Кухчинський  зустрічався у Трускавці зі своїм колегою – головою Верховної Ради Андрієм Парубієм.

 

За словами Парубія, під час зустрічі з маршалком сторони домовилися, що до саміту НАТО у Варшаві нижня палата польського парламенту не буде голосувати за будь-які постанови, що стосуються дискусійних питань українсько-польської історії у Другій Світовій війні.

 

На думку пана Парубія, активізація дискусії щодо складних сторінок історії передчасна в умовах російської агресії проти України. Утім, як засвідчують події у Перемишлі, у Польщі вистачає тих, хто думає інакше.