СБУ та ЗСУ перевіряють скандал із повісткою журналісту-розслідувачу

21:49, 06.04.2024
СБУ та ЗСУ перевіряють скандал із повісткою журналісту-розслідувачу

СБУ використала працівників ТЦК для вручення повістки журналісту. (slidstvo.info)

Міноборони спільно з Генштабом ЗСУ, а також Служба безпеки України перевіряють оприлюднену інформацію видання "Слідство.Інфо", щодо спроб вручити повістку їхньому журналісту.

 

Сталося це після викривального журналістського розслідування стосовно генерала СБУ Вітюка.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили пресслужби СБУ та Міноборони в коментарі «УП» в суботу.

 

"Служба безпеки України вивчає інформацію, оприлюднену редакцією "Слідство.Інфо" сьогодні.

 

Наразі СБУ, Міністерство оборони та Генштаб ЗСУ проводять відповідну перевірку. Про її результати буде повідомлено додатково.

 

Окремо зазначаємо, що згідно закону співробітники СБУ не мають повноважень надавати офіційні вказівки чи доручення щодо спілкування працівників ТЦК з журналістами", - заявили в СБУ.

 

Водночас, в Міністерстві оборони обурені тиском на журналістів та вважають це категорично неприпустимим.

 

«Журналістська робота - це основа будь-якого демократичного суспільства і невідʼємнаскладованашоїперемогинадворогом. ВодночасзахистУкраїнивідворога- обовʼязоккожноговійськовозобов’язаного. Цечесть, анеінструментманіпуляцій.

 

Зараз Міністерство оборони спільно з Генштабом та СБУ зʼясовуютьдеталіситуації, щосклалася. За результатами доповімо оперативно", - заявили в оборонному відомстві.

 

 

Зауважимо, що у суботу "Слідство.Інфо" оприлюднило матеріал про те, що СБУ використала працівників ТЦК для вручення повістки журналісту Слідство.Інфо Євгенію  Шульгату через його розслідування про майно родини генерала Вітюка.

 

Зокрема, у понеділок 1 квітня у супермаркеті в Оболонському районі Києва до журналіста підійшли співробітники Солом’янського ТЦК та намагалися вручити йому повістку. Завдяки відео з камер спостереження стало зрозуміло, що цих двох військових вів чоловік у цивільному одязі - саме він вказав їм на журналіста.

 

"Слідство.Інфо" з’ясувало, що з представниками ТЦК, які намагалися вручити повістку, імовірно, був Олексій Володимирович Біленко, який працює у департаменті кібербезпеки СБУ і є людиною, близькою до Вітюка.

 

Перед тим журналісти-розслідувачі знайшли у дружини голови департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка придбану у грудні 2023 року квартиру за понад 20 мільйонів гривень за ринковою ціною. Хоча в декларації посадовця зазначено, що за квартиру сплатили 12,8 мільйонів гривень.
 
Як повідомляла "УМ", раніше голова СБУ Василь Малюк змушений був прокоментувати скандальні дії своїх підлеглих, які стежили за журналістами проєкту Bihus.Info.