Викрали волонтера: омбудсмен обурений безміром працівників ТЦК у Львові

19:41, 17.03.2024
Викрали волонтера: омбудсмен обурений безміром працівників ТЦК у Львові

Викрадення Кирила Тарана працівниками ТЦК зняла на відео його дружина Віолетта. (Коллаж УМ)

Незаконне затримання із застосуванням сили волонтера Кирила Тарана працівниками ТЦК та СП у Львові обурило Уповноваженого ВР з прав людини Дмитра Лубінця.

 

Відео викрадення чоловіка в ніч на 16 березня виклала у мережу його дружина Віолетта Таран.

 

Як інформує Україна молода, свою реакцію на безмір та жорстке затримання призовника Дмитро Лубінець навів у соцмережах в неділю.

 

Він наголосив, що силові затримання призовників, побиття, погрози, залякування - це неприпустимо, так не має бути в демократичному суспільстві.

 

Омбудсмен пише, що за словами дружини волонтера, представники ТЦК схопили Кирила посеред вулиці та силоміць заштовхали до мінібуса. Повістки при цьому не вручали.

 

Згодом чоловіка привезли до Шевченківського РТЦК та СП міста Львів. Він відмовився проходити ВЛК через проблеми зі здоров’ям та відсутність при собі медичних документів, які б це підтвердили. Дружина Кирила каже, що близько 4.00 ранку вже був готовий наказ про її чоловіка і його одразу відправили до військової частини на полігон у Рівне.

 

«На ситуацію миттєво відреагував мій Представник у Львівській області Тарас Подвірний. Щойно стало відомо про інцидент, він прибув до Шевченківського РТЦК, аби з’ясувати ситуацію на місці. Сюди ж приїхав і начальник РТЦК. Моєму Представнику надали безперешкодний доступ до документів по Кирилу Тарану», - зазначив Лубінець.

 

Також по цій справі вже відбулась нарада з обласним ТЦК, на якій вони спільно вирішили призначити повторне проходження ВЛК, за підсумками якого обласне ТЦК ухвалюватиме рішення по Тарану.

 

«Водночас начальник Львівського обласного ТЦК та СП Артур Ніязов погодився, що було порушення. Він повідомив, що за фактом інциденту із затриманням Кирила Тарана призначили службове розслідування, за результатами якого винних притягнуть до відповідальності», - додав омбудсмен.

 

«Звертаюсь до органів військового командування щодо посилення контролю та неухильного дотримання вимог законодавства під час проведення мобілізаційних заходів, військового обліку громадян та проходження ними ВЛК», - резюмував Дмитро Лубінець.

 

Тоді як Віолетта Таран звинуватила працівників ТЦК  тому, що вони начебто порвали чоловіку куртку, розбили окуляри та телефон. А коли вона приїхала до ТЦК – діалог з нею почали нецензурною лайкою.

 

«Близько 04:00 16 березня був готовий наказ про мобілізацію мого чоловіка із підписом начальника Шевченківського РТЦК та СП - Романа Немишкала, якого у приміщенні не було, але наказ був ним підписаний та скріплений печаткою. На місце викликали поліцію та працівників ВСП, поки вони приїхали на нього зробили наказ про мобілізацію, хоч він не пройшов ВЛК (не був в жодному кабінеті)», - написала пані Віолетта.

 

Заважимо, що волонтер Кирило Таран друкував з пластику багато виробів для ЗСУ: скиди, хвостовики та навіть захисти для Старлінків. Чоловік робив для армії ці вироби, активно допомагав та волонтерив.

 

Як повідомляла "УМ", раніше Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець казав, що обурений численними фактами застосування працівниками ТЦК фізичної сили до громадян.