Мова має значення: більшість українців проти «языка» в офіційному спілкуванні

13:26, 12.03.2024
Мова має значення: більшість українців проти «языка» в офіційному спілкуванні

Питання російської мови тривалий час використовувалося росією та окремими внутрішніми українськими суб’єктами для дестабілізації українського суспільства, навіть попри те, що пересічні українці (зокрема, і російськомовні) серед переліку різних пробле

Всеукраїньке опитування громадської думки про статус російської мови в Україні провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС): загалом 81% українців бажають або усунути російську мову з офіційного спілкування на всій території країни, або проти її використання у своїй області.

 

Як інформує УМ, про це йдеться 12 березня в пресрелізі КМІС.

 

Російську мову потрібно усунити з офіційного спілкування – так вважає 66% українців станом на лютий 2024 року. Ще 24% думають, що російська мова може стати офіційною в регіонах, де більшість людей хочуть цього. Проте серед них 15% проти того, аби російська була офіційною в їхній області. Водночас 3% виступають за надання російській статусу другої державної.

 

«Ще на початку 2000-х років (насправді і пізніше) українська мова в багатьох асоціювалася з мовою старших людей і людей із сільської місцевості (мова «бабусь і дідусів»). Зараз ми бачимо, що найбільше наполягають на єдиному державному і офіційному статусі української мови наймолодші українці», — додав виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

 

Опитування проводили з 17 до 23 лютого 2024 року. У ньому взяли участь 1 052 респонденти з усіх областей України, крім тимчасово окупованого АР Крим. Мешканці окупованих населених пунктів в інших регіонах теж не змогли пройти опитування, бо російські окупанти відключили там телефонний звʼязок.

 

Як повідомляла УМ, мова ідентифікатор для українців навіть за кордоном.