У Києві відбулася 14-та акція на підтримку полонених та зниклих безвісти

17:04, 10.03.2024
У Києві відбулася 14-та акція на підтримку полонених та зниклих безвісти

Акція "Не мовчи! Полон вбиває!" цього разу пройшла біля КНУ ім. Т.Шевченка.

Акція "Не мовчи! Полон вбиває!" вже вчотирнадцяте відбулася в Києві у неділю, 10 березня, на підтримку військовополонених та зниклих безвісти.

 

Близько півтори тисячі людей з різних міст України зібралися біля червоного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

Як інформує УМ, про це 10 березня повідомило Суспільне новини.

 

Як розповіла співорганізаторка акції, керівниця ГО "Асоціація родин захисників "Азовсталі" Катерина Прокопенко, щоразу учасників стає дедалі більше.

 

Мета заходу — не дати забути про тих військових і цивільних, які опинилися в російському полоні, і домогтися їхнього звільнення.

 

Нагадаємо, що 8 лютого 2024 року Україна провела 51-й обмін військовополоненими — повернула з російського полону 100 людей. Серед врятованих військовослужбовців були 49 воїнів Національної гвардії України, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, зокрема 11 тероборонців. Попередній обмін полоненими відбувся 31 січня. Тоді додому повернулися 180 рядових і сержантів, а також 27 українських офіцерів.

 

3 січня за посередництва Об'єднаних Арабських Еміратів Україна повернула з російського полону 230 військових та цивільних. Це був найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін.

 

Наприкінці листопада минулого року з'явилось повідомлення від Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, що РФ призупинила обміни військовополоненими. Так Кремль хоче вплинути на українців й створити враження, ніби українська влада не працює над цим питанням.

 

Президент Володимир Зеленський на початку грудня заявив, що обміни полоненими з Росією тривають. Часто вони відбуваються не публічно, а іноді безпосередньо на полі бою.

 

За даними Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, у російському полоні станом на 17 листопада 2023 року перебували 4 тисячі 337 українців. З них — 3 тисячі 574 військових та 763 цивільних. Йдеться про тих, кого вдалось встановити.

 

У липні 2023 року уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляв, що у російському полоні перебувають понад 25 тисяч цивільних заручників, Україні на той час вдалося повернути 144 людини.

 

Як повідомляла УМ, «Не мовчи! Полон вбиває»: акція на підтримку військовополонених пройшла в Києві.