Відвага білого прапора: Папа Франциск радить Україні капітулювати

23:08, 09.03.2024
Відвага білого прапора: Папа Франциск радить Україні капітулювати

Папа Франциск під час інтерв'ю для швейцарського телеканалу RSI. (rsi.ch)

Папа Римський Франциск зробив скандальну заяву на підтримку мирних переговорів між Україною та росією про припинення війни.

 

На його думку, фактично «переможеній» Україні варто знайти мужність підняти "білий прапор".

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters, яке отримало у своє розпорядження запис інтерв'ю Папи Римського для швейцарського телеканалу RSI, яке відбулося у лютому та має бути опубліковане 20 березня.

 

На записі є фрагмент інтерв'ю, де понтифік відповідає на питання щодо того, чи потрібно Україні підняти "білий прапор" та піти на переговори з рф, попри те, що багато хто говорить, що це узаконить агресію Москви.

 

"Це одна з інтерпретацій, це правда. Але я думаю, що найсильніший той, хто дивиться на ситуацію, думає про людей, має відвагу "білого прапора" та веде переговори. Слово "переговори" – це мужнє слово. Коли ви бачите, що ви переможені, що справи йдуть погано, ви повинні мати мужність вести переговори", - сказав Франциск, додавши, що переговори мають проходити за посередництва інших країн.

 

На думку Папи Римського, одним з таких посередників могла б бути Туреччина.

 

"Можна відчувати сором. Але скільки людей загинуло в підсумку? Потрібно вести переговори. Не соромтесь вести переговори, поки ситуація не погіршилась", - наголосив він.

 

Однак врегулювати переговорами понтифік пропонує не лише війну України з рф. В іншій частині інтерв'ю, яка стосувалася конфлікту Ізраїлю з бойовиками ХАМАС, Франциск сказав, що "переговори - це не капітуляція".

 

Зауважимо, що Папа і раніше виступав за дипломатичне врегулювання, але вперше він фактично закликав Україну здатися. Українська влада поки що не коментувала заяву Папи Римського.

 

Reuters зазначає, що Франциск вперше вжив такі терміни, як "білий прапор" або "переможений", обговорюючи війну в Україні, хоча в минулому говорив про необхідність переговорів.

 

Як повідомляла "УМ", на Різдво Папа Франциск у привітанні благав про мир для України та інших частин світу, охоплених політичними, соціальними та військовими конфліктами.