Журналіст Ткач затриманий на кордоні у Польщі через фіксацію торгівлі з рф

17:56, 27.02.2024
Журналіст Ткач затриманий на кордоні у Польщі через фіксацію торгівлі з рф

Журналіст Михайло Ткач під час затримання та обшуку в Польщі. (Коллаж УМ, фото УП)

Український журналіст Михайло Ткач та оператор були затримані польською поліцією поблизу польсько-білоруського кордону у вівторок.

 

Сталося це коли, вони знімали матеріал про транзит продукції між Польщею та росією і Білоруссю. Допитали журналістів ще й представники польських спецслужб, а після втручання посольства України у Польщі їх таки відпустили.

 

Втім, частину відзнятих матеріалів поляки видалили.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє «Українська правда».

 

Головна редакторка «УП» Севгіль Мусаєва зазначила: «Команда УП обурена цією ситуацією, яку вдалося нормалізувати лише після розголосу та за підтримки посольства України в Польщі. УП дякує послу та консулу за швидку реакцію та небайдужість»

 

Тоді як Михайло Ткач розповів про інцидент наступне: «Біля кордону Польщі із Білоруссю до нас під’їхали польські поліцейські і показали значок. Ми показали наші документи і посвідчення журналістські. Вони почали хапати наші камери, обшукувати…

 

Далі нас привезли у комендатуру. Близько 10 людей почали обшукувати нашу машину, нас, повикидали наші речі на капот, забрали всі картки пам’яті з камер, забрали усі телефони, документи.

 

На допиті в комендатурі я повідомив, що ми журналісти і сказав, що ми знімаємо як Польща торгує з Росією через Білорусь і як Польща торгує з Білоруссю, як сільськогосподарська продукція йде з Росії і Білорусі в Польщу».

 

За його словами, було видно, що представники польської спецслужби перелякалися.

 

«Вони почали мене запитувати, хто ще про це знає, чи знають про це українські можновладці, український уряд. Розпитували, хто наші джерела, як ми про це дізналися, скільки часу ми працюємо над цією темою», - додав він.

 

Журналістів утримували в комендатурі щонайменше 4 години і лише потім відпустили після дозволу "зверху". Увесь цей час журналістам не дозволяли ні з ким зв'язатися.

 

До того ж у польській комендатурі українських журналістів допитували не лише поліцейські, а й представники спецслужби.

 

Після того, як журналістам повернули картки пам’яті, стало відомо, що деякі відзняті матеріали були видалені.

 

Також під час обшуку поліцейські пошкодили підзарядку для акумуляторів та спілкувалися виключно польською мовою. У самій комендатурі представники спецслужби розмовляли з українцями англійською.

 

Крім того, українців розпитували чи будуть вони розповідати публічно, що їх затримували.

 

Наразі журналісти спілкуються з адвокатами. За словами Ткача, у той час, коли польські фермери блокують українсько-польський кордон, команда УП вирішила перевірити, що відбувається на польсько-білоруському.

 

Як повідомляла «УМ», днями Посол України в Польщі Василь Зварич закликав Варшаву зробити все можливе, щоб знайти і покарати винних у знищенні українського зерна.

 

Раніше МЗС Польщі відреагувало через добу на дії фермера, який під час протесту 20 лютого вивісив плакат із закликом до путіна "навести порядок в Україні". На думку дипломатів, окремі польські протестувальники діють під впливом російських агентів і їхні вчинки шкодять репутації країни.