Московські попи зірвали богослужіння за упокій загиблих українців у печерах Лаври

12:29, 25.02.2024
Московські попи зірвали богослужіння за упокій загиблих українців у печерах Лаври

Чоловічий монастир УПЦ (МП), який продовжує користуватися частиною приміщень Києво-Печерської лаври, завадив проведенню богослужіння за упокій душ загиблих від російського вторгнення. (Фото: Києво-Печерська лавра / Facebook)

До Національного заповідника "Києво–Печерська лавра" напередодні других роковин повномасштабного вторгнення рф в Україну звернулися представники Православної церкви України з проханням щодо проведення богослужіння за упокій душ загиблих від російської агресії.

 

Як інформує УМ, про це повідомила Києво-Печерська лавра в Facebook.

 

На богослужінні планувалася присутність вірян, військових та капеланів у печерах біля православних святинь.

 

"Заповідник з метою проведення даного заходу звернувся до чоловічого монастиря УПЦ, який фактично продовжує користуватися частиною об'єктів Нижньої лаври до набрання законної сили рішення суду. У відповідь до заповідника надійшов лист, яким фактично було відмовлено у наданні доступу захисникам України і капеланам разом з їхніми духовними наставниками від ПЦУ. В той же час монастир повідомив заповідник про розпочатий поточний ремонт у Ближніх печерах", — сказано в повідомленні.

 

 

З метою забезпечення вільного доступу усіх громадян до святинь Києво–Печерської лаври в межах чинного законодавства, заповідник анонсував початок процедури повернення культурних цінностей та реліквій, розташованих у Ближніх печерах.

 

Як повідомляла УМ, Києво-Печерська епопея: московський патріархат не підписав документи про передачу майна лаври.