В Україні триває ініціатива з підтримки кримських політв’язнів

12:57, 19.02.2024
В Україні триває ініціатива з підтримки кримських політв’язнів

Організатори акції закликають українців та жителів інших країн надсилати листи підтримки бранцям Кремля в окупованому Криму.

В Україні та за кордоном упродовж трьох місяців, з 19 лютого по 19 травня 2024 року, триватиме акція «Листи до вільного Криму». Ініціатива заохочує українців та жителів інших країн писати листи кримським політв’язням, яких незаконно утримує росія.

 

Як інформує УМ, про це повідомив Укрінформ, у пресцентрі якого сьогодні, 19 лютого, відбудеться пресконференція, під час якої організатори розкажуть про ініціативу, про те, як до неї долучитися українцям і людям з-за кордону.

 

Мета акції «Листи до вільного Криму» — нагадати про українських бранців кремля і продемонструвати та висловити їм слова підтримки, які так необхідні у неволі. Крім того, листи від небайдужих людей також є знаком для адміністрацій в’язниць, що кожен громадянин України є важливим і суспільство слідкує за умовами їх утримання.

 

Організатори ініціативи — представництво президента України в Автономній Республіці Крим, Український ПЕН, Центр прав людини ZMINA, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

 

Нагадаємо, раніше Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляв, що Росія незаконно утримує 180 українських політв’язнів. 

 

У серпні 2023 року Центр прав людини Zmina заявляв про те, що 21 кримський політв'язень потребує негайної медичної допомоги. Ще 45 українців, яких незаконно утримує Росія, за час перебування у в'язницях зітнулися з ненаданням медичної допомоги.

 

За даними «КримSOS», 19 кримських журналістів зазнали чи зазнають переслідувань від 2014 року. 16 із них досі перебувають за ґратами.

 

Як повідомляла УМ, у Криму десятки політв’язнів потребують невідкладної меддопомоги.