Законопроєкт про мобілізацію має антиконституційні норми, але треба голосувати – Лубінець

00:38, 07.02.2024
Законопроєкт про мобілізацію має антиконституційні норми, але треба голосувати – Лубінець

Мобілізовані українські новобранці приміряють британські однострої та спорядження. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець відзначився суперечливими заявами щодо відповідності окремих норм нового законопроєкту про мобілізацію основному закону – Конституції.

 

Спочатку омбудсмен наголосив, що нова версія законопроєкту містить низку норм, які суперечать Конституції України, а вже за кілька годин, після спілкування з міністром оборони Рустемом Умєровим, закликав Раду ухвалити законопроєкт у першому читанні, а вже потім виправляти його.

 

Як інформує Україна молода, користувачі соцмереж розкритикували таку непослідовну позицію Дмитра Лубінця під двома його постами у Facebook в ніч на середу.

 

Отже спочатку омбудсмен заявив, про "нормативний казус", яки є у питанні порядку виїзду за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або виключені з нього в установленому порядку.

 

"Тут питання у відмітках: формулювання "зняти" та "виключити" з військового обліку (яке вказується у військовому квитку) на практиці стає проблемою, яка потребує урегулювання", - написав він.

 

Також він звернув увагу на те, що у законопроєкті вказано, що військове командування може встановлювати тимчасове обмеження права громадянина України на виїзд з країни. Тоді як згідно з вимогами статті 17 Конституції України, ЗСУ та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян. Тож ці пропоновані зміни суперечать Конституції.

 

 

"Окрім цього, у законопроєкті пропонують передбачити обов’язок реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста за невиконання якого останні несуть визначену законом юридичну відповідальність. Проте таке положення законопроєкту не відповідає положенням Конституції, закону України "Про захист персональних даних", правовим позиціям Конституційного суду України щодо офіційного тлумачення права на особисте та сімейне життя", стверджує Уповноважений ВР.

 

І додав, що у нових змінах зазначене й позбавлення права на звільнення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту.

 

"При цьому усім іншим категоріям здобувачів освіти за цих умов право на звільнення від призову зберігається. Це суперечить вимогам ст. 24 Конституції України щодо рівності прав громадян, та недопущення їх дискримінації за певними ознаками", - обурився спочатку Лубінець.

 

На його думку, не витримує критики й питання надання права представникам ТЦК та СП здійснювати перевірку військово-облікових документів громадян у віці від 18 до 60 років, яке суперечить головному документу країни.

 

"Таку перевірку можуть здійснювати тільки працівники Національної поліції, а також персоналу Державної прикордонної служби України. Відповідно до ст. 17 Конституції України Збройні сили України та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян", - пояснив омбудсмен.

 

Втім, вже близько півночі Дмитро Лубінець написав новий пост і повідомив, що взяв участь у нараді з міністром оборони Рустемом Умєровим, на якій обговорили важливий для України законопроєкт про мобілізацію.

 

"У результаті наради дійшов висновку, що зазначений законопроєкт необхідно ухвалити Парламентом у першому читанні. З цим і звертаюсь до народних депутатів. До другого читання зауваження від Офісу Омбудсмана можна врегулювати. Вкотре відмічаю швидке позитивне реагування з боку міністра оборони України!", - додав Уповноважений ВР з прав людини.

 

Нагадаємо, напередодні Антикорупційний комітет Верховної Ради рекомендував Кабінету міністрів доопрацювати «новий» законопроєкт про мобілізацію, бо він містить корупційні ризики.

 

Як повідомляла «УМ», нардеп та лідер «ЄС» Петро Порошенко переконаний, що вносити законопроєкт про мобілізацію до Ради має саме президент Зеленський.