У ексвійськкома Борисова провели обшуки на віллі в Іспанії

12:31, 14.12.2023
У ексвійськкома Борисова провели обшуки на віллі в Іспанії

В Іспанії ДБР і місцева поліція провели обшуки на віллі колишнього одеського військкома. (Фото: сайт ДБР)

Державне бюро розслідувань спільно з іспанською поліцією провело обшуки нерухомості колишнього начальника Одеського обласного ТЦК та СП Євгена Борисова в Іспанії.

 

Наразі майно арештовано.

 

Як інформує УМ, про це 14 грудня повідомили на сайті ДБР.

 

В ДБР нагадали, що проти колишнього військкома порушено кримінальне провадження за декількома статтями за фактами незаконного збагачення. Бюро затримало експосадовця у липні, суд помістив його під варту. Того ж місяця підозрюваного було звільненого з військової служби.

 

У ході розслідування, крім іншого, встановлено, що він придбав два об’єкти нерухомості у місті Марбелья провінції Малага Королівства Іспанія.

 

Зокрема, у грудні 2022 року він організував покупку на імʼя своєї матері будинку вартістю понад 4 млн євро, загальною площею 857 кв. м на земельній ділянці 1530 кв. м. У лютому 2023 року він придбав разом зі своєю дружиною офісне приміщення вартістю понад 500 тис. євро загальною площею 223,9 кв. м.

 

13 грудня поточного року на підставі надісланого Державним бюро розслідувань запиту про міжнародну правову допомогу, Національною Поліцією Королівства Іспанія, за участі працівників Головного слідчого управління ДБР, проведено обшуки у придбаній родичами військкома вілли та офісного приміщення.

 

"У ході обшуків вилучено документи, які засвідчують право володіння та розпорядження вищевказаним майном членами його родини. На підставі зібраних доказів та запиту ДБР, компетентним органом Королівства Іспанія було накладено арешт на ці віллу та офісне приміщення", - зазначили в ДБР.

 

ДБР висловило подяку працівникам Національної поліції та Генеральної прокуратури Королівства Іспанія за оперативне виконання завдань у межах міжнародного співробітництва та співпрацю у сфері боротьби з корупцією та іншими злочинами.

 

У ДБР нагадали, що , під час досудового розслідування бюро зібрало величезний власний масив доказової бази. Проте для повноцінного та неупередженого розслідування вивчались й повідомлення ЗМІ. Також будуть досліджені матеріали НАЗК, яке також виявило ознаки незаконного збагачення у колишнього одеського військкома на понад 188 млн грн.

 

За матеріалами розслідування ДБР суд наклав арешт на майно, гроші та банківські рахунки ексначальника Одеського обласного ТЦК та СП та членів його сім’ї.

 

Серед раніше арештованого майна: земельні ділянки загальною площею понад 2 га в Одеській області; два будинки в Одесі загальною площею понад 420 кв. м; домоволодіння в Одесі площею 78,5 га; дві квартири та 1/3 квартири в Одесі; автомобіль Toyota Land Cruiser, 2023 року випуску; автомобіль Mercedes-Benz G 63 AMG, 2022 року випуску; автомобіль Mercedes-Benz EQV, 2022 року випуску; автомобіль Mercedes-Benz GLE 400, 2021 року; автомобіль Porsche Macan GTS, 2016 року випуску; автомобіль Audi A6, 1999 року випуску та інше.

 

Як повідомляла "УМ", начальник Одеського обласного територіального центру комплектування Євген Борисов був звільнений із займаної посади після оприлюднення ЗМІ інформації про те, що його родина під час повномасштабної війни придбала на іспанському узбережжі нерухомості та автівок на мільйони доларів.

 

22 липня колишньому одеському військкому оголосили підозру у незаконному збагаченні на сотні мільйонів гривень та в умисному ухиленні від несення служби.

 

25 липня Печерський райсуд столиці обрав Борисову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 150 млн грн застави. У листопаді суд залишив під вартою колишнього одеського військкома Борисова до 18 грудня.