Викрадений росіянами журналіст Дмитро Хилюк нагороджений міжнародною відзнакою

15:57, 07.12.2023
Викрадений росіянами журналіст Дмитро Хилюк нагороджений міжнародною відзнакою

Дмитро Хилюк був викрадений росіянами у селі Козаровичі Київської області. (facebook.com/dmytro.khiluk)

Український журналіст Дмитро Хилюк, якого росіяни викрали під час окупації Київщини у березні 2022 року, заочно отримав відзнаку Платформи європейської пам'яті та сумління (Platform of European Memory and Conscience).

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила колега журналіста Тетяна Поляковська в коментарі Укрінформу в четвер.

 

До цього часу журналіст перебуває в полоні на території рф.

 

"Вже півтора року нас із Дімою розділяють сотні кілометрів. Він не лише український журналіст та чудовий колега, а й цивільний заручник росії. Серед десятків тисяч осіб він потрапив у полон лише через те, що він українець.

 

росія понад півтора року утримує Дмитра, порушуючи норми міжнародного гуманітарного права, не надаючи інформацію ні про місце його ув'язнення, ні про його стан здоров'я навіть літнім батькам. Я вірю, що Діму буде звільнено, але дуже хочеться, щоб це відбулось якнайшвидше", - сказала пані Поляковська.

 

За її словами, нагороду PEMC буде особисто передано родині українського журналіста. Поляковська наголосила, що історії про українських цивільних заручників мають звучати частіше та гучніше на міжнародній арені.

 

"Ми звертаємось до усіх міжнародних організацій, правозахисників та гуманітарних місій із закликом робити все можливе та неможливе для звільнення цивільних заручників-громадян України, і так само робити все можливе і неможливе для звільнення Дмитра Хилюка", - додала вона.

 

Церемонія нагородження відбулася у Варшаві в рамках щорічної зустрічі членів Платформи.

 

Дмитро Хилюк був висунутий на цю нагороду українськими інституціями, які є членами Платформи: Національним музеєм Голодомору-геноциду, Центром досліджень визвольного руху, Інститутом національної пам'яті та Галузевим державним архівом ІНП.

 

Як повідомляла "УМ", що російські загарбники викрали Дмитра Хилюка 3 березня 2022 року в його рідному селі Козаровичі Київської області.

 

Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він особисто тримає на контролі питання щодо визволення з полону росіян журналіста інформагентства УНІАН Дмитра Хилюка.