Лубінець звернувся до ООН та Червоного Хреста через розстріл бійців ЗСУ

16:35, 04.12.2023
Лубінець звернувся до ООН та Червоного Хреста через розстріл бійців ЗСУ

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець (facebook.com/dmytro.lubinets)

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець офіційно звернувся до Міжнародного Комітету Червоного Хреста та Моніторингової місії ООН щодо цинічного розстрілу російськими окупантами українських військовополонених.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Лубінець розповів у коментарі Суспільному в понеділок.

 

«Сьогодні вже звернувся, офіційно листи від мене пішли. Це не перший випадок, і ми можемо припускати, що, на жаль, не останній випадок, коли рф цинічно порушує Женевські конвенції і весь спектр міжнародно-гуманітарного права. Якщо чесно, я не очікую якихось проривних результатів від МКЧХ та від ООН», - сказав омбдсмен.

 

На його думку, Україна повинна продовжувати це робити, бо саме Міжнародний Комітет Червоного Хреста має унікальний мандат щодо фіксації фактів порушення прав саме військовополонених.

 

"Іншої організації з подібним мандатом, на жаль, у нас в країні немає. І саме МКЧХ повинні реагувати на подібні випадки, повинні комунікувати з РФ. Не просто звертати увагу на те, що відбувається щодо українських військовополонених, а робити все, щоб ця ситуація змінилася", - сказав пан Лубінець.

 

І пояснив, що Україна, за визначенням міжнародного гуманітарного права, зараз перебуває в умовах "російсько-українського міжнародного військового конфлікту". І за цей час МКЧХ, за словами омбудсмана, нічого не зробила, щоб відреагувати реально на ті порушення, які робить рф.

 

"Щодо звернень до ООН, я можу сказати, що я це роблю, щоб ООН, а саме постійна моніторингова місія ООН з прав людини, яка постійно діє на території України, фіксувала ці факти. За моїм аналізом останні звіти ООН показують тенденцію, що називають речі своїми іменами. Тобто, якщо росія обстрілює наші міста, то так прямо це і зазначено в звітах ООН", - сказав Уповноважений ВР з прав людини.

 

Омбудсмен додав, що дуже хоче, щоб цей окремий випадок був зафіксований і був в наступному звіті Моніторингової місії ООН з прав людини. Він нагадав, що ві ці звіти, окрім того, що їх публічно оприлюднюють, окремо по них можуть зробити засідання Генеральної асамблеї ООН.

 

"На що ми і сподіваємося, що питання порушення прав громадян України з боку РФ буде розглянуто на найвищому рівні, на різних майданчиках ООН: Комітет з прав людини, Генасамблея, Рада безпеки. Ми повинні продовжувати робити цю роботу", - сказав посадовець.

 

"Станом на зараз у мене немає інформації, публічно я не можу підтвердити, що у мене є інформація, кого саме росіяни розстріляли", - розповів також Лубінець.

 

 

Як повідомляла «УМ», у мережі з'явилося відео, на якому зафіксовано, як окупанти розстріляли двох полонених українських бійців поблизу села Степне на Авдіївському напрямку.

 

Згодом стало відомо, що ЗСУ знищили цих карателів після повторного штурму даних позицій.