Донорська підтримка українських медіа – серед основних пріоритетів: про ключові підсумки цьогорічної «Re:Cover Campus and Conference»

13:54, 02.12.2023
Донорська підтримка українських медіа – серед основних пріоритетів: про ключові підсумки цьогорічної «Re:Cover Campus and Conference»

У Кракові фахівці з різних сфер проводили дискусії про журналістику, влаштовували практичні семінари, воркшопи. (Фото автора)

Із 22 по 26 листопада 2023 року була учасницею насичених журналістських подій, що відбулися в польському Кракові.
 
У масштабній програмі «Re:Cover Campus and Conference» від Європейського центру свободи преси (ECPMF), ІРПП (Інституту розвитку регіональної преси) та проєкту «Голоси України», що поєднала понад 200 медійників із України, Польщі та Німеччини. Чимало з них були спікер(к)ами на тренінгах, модерували чи брали участь у панельних обговореннях. 
 
Синхронізовано, у різних залах, фахівці з різних сфер проводили дискусії про журналістику, влаштовували практичні семінари, воркшопи й давали кожному можливості висловитися й поспілкуватися наживо зі своїми та європейськими колегами.
 
 
Проєкт передбачав розгляд безлічі важливих тем: психічного благополуччя журналістів, роботи з травмованими людьми, репортажів про війну, розслідування воєнних злочинів, безпеку та специфічних проблем, із якими стикаються жінки-журналістки. 
 
Відкрила «ReCover23» документальна стрічка про резиденцію українських журналістів у Косово, що продемонструвала, як десятеро наших медійників, попри війну, мають можливість бути в безпеці й залишатися у професії. Після тривала дискусія з Хемайлом Рекшою – головою Асоціації газетярів Косово, юридичною працівницею ЕЦПМФ Флутурою Кусарі та першою українською журналісткою, яка притулилася в Косові, Людмилою Макей. 
 
Згодом до панельних обговорень доєдналися, зокрема, Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко – із важливою темою підтримки українських журналістів під час війни, та Перша секретарка НСЖУ Ліна Кущ, яка порушила питання використання штучного інтелекту в журналістиці.
 
                                                  Валерія Мусхаріна та Андрій Куликов.
 
Також представники Комісії з журналістської етики – очільник Андрій Куликов із промовою про те, як підтримка іноземних донорів може впливати на українську журналістику, та членкиня КЖЕ, голова ГО «Жінки в медіа» Єлизавета Кузьменко, що представила результати дослідження «Недооцінена загроза: гендерна дезінформація про українських жінок-журналістів».
 
На законодавчих методах захисту від онлайн-насильства, які спрямовують на жінок-репортерок також звернула увагу керівниця Інститут розвитку регіональної преси Оксана Максименюк.  
 
Вона, спільно з координаторкою досліджень для «The Coalition For Women In Journalism» («Коаліції для жінок у журналістиці») Маер Роуленд та Єлизаветою Кузьменко розповіли про ключовий висновок: росія використовує стратегію гендерованої дезінформації в Україні, щоб не тільки змусити журналісток мовчати, а й створити певний негативний образ гендерної рівності. Промовиці наголосили на актуальній темі онлайн-насилля, котра щоденно зростає, а також згадали проблему діпфейків (підроблених фото чи відео), спрямованих проти жінок.
 
Наприкінці «Re:Cover Conference», 26-го листопада, представники організацій «Львівського медіафоруму» та «Global Forum for Media Development» оголосили про офіційний запуск механізму для оскарження незаслужених, на їхню думку, обмежень соціальних платформ компанії Meta на спеціальній платформі «Tech and Journalism Crisis and Emergency Mechanism». Механізм розроблений як пряма відповідь на гостру необхідність розрізняти та захистити професійні та довірені місцеві джерела у співпраці з коаліцією українських організацій, міжнародних партнерів та експертів. 
 
                                          Валерія Мусхаріна (праворуч) та Ліна Кущ (ліворуч).
 
Кампус надав унікальну можливість поспілкуватися, знайти наставників і обмінятися порадами та найдієвішими практиками. Конференція ж підсумувала динамічні тренінги й зібрала ще більше українських та закордонних медійників для діалогу про те, як війна росії проти України змінює сьогоденну журналістику. 
 
Доречне поєднання обох частин «Recover23» зробили цю медіаподію потужним майданчиком для єднань, зустріч та розмов. Особливо цінною була тема важливості підтримки іноземних донорів, передусім для друкованих локальних медіа. Однак європейські промов(и)ці, як і представники НСЖУ, запевнили: допомога українським медіа – серед їхніх основних пріоритетів.   
 
Вдячна Національній спілці журналістів України та редакції газети «Україна молода» за можливість взяти участь у такому важливому проєкті й долучитися до масштабної журналістської спільноти відданих своїй справі фахівців. 
 
Валерія МУСХАРІНА