«Оленівка: куратори зла»: в Києві презентували фільм про знущання росіян над українськими військовополоненими

08:30, 01.12.2023
«Оленівка: куратори зла»: в Києві презентували фільм про знущання росіян над українськими військовополоненими

Названі імена тих, хто піддавав тортурам українських полонених в Оленівці

Журналісти відділу розслідувань воєнних злочинів видання "Kyiv Independent" представили у столиці документальний фільм-розслідування під назвою "Оленівка: куратори зла".

 

У фільмі висвітлено жахливі деталі знущань над українськими військовополоненими, яких росіяни утримували в Оленівській колонії, розташованій в Донецькій області. 

 

Як інформує Україна молода, стрічку презентували  у Києві в кінотеатрі «Жовтень» 30 листопада та на YouTube-каналі Kyiv Independent.

 

"Ці документальні фільми про війну, про злочини росіян в Україні, вони створюються  для того, щоб світ розумів, що у нас відбувається. Цей фільм, безумовно, важкий і його не буде просто дивитися", - сказала головна редакторка Kyiv Independent Ольга Руденко.

 

Оленівка – це тюрма на окупованій території України. Від початку повномасштабного вторгнення в її застінках росіяни утримували тисячі військовополонених та цивільних заручників.  

 

У ніч з 28 на 29 липня 2022 року РФ влаштувала теракт у колонії окупованої Оленівки. У результаті вибуху загинуло 57 українських військовополонених, понад 130 отримали поранення.

 

Команда цього видання упродовж пів року працювала над тим, щоб відтворити картину подій в Оленівці та крок за кроком збирала інформацію про те, як функціонувала тюрма, про її наглядачів, керівників та кураторів із РФ. Врешті-решт, журналісти змогли ідентифікувати людей, які були причетні до системних знущань над захисниками Маріуполя. Ці імена були названі у презентованому фільмі.

 

Серед цих осіб - "зміна Кортика", як їх назвали колишні полонені - двоє чоловіків, які відповідали за катування полонених: Кирило Шакуров і Юрій Дмитренко; помічник начальника тюрми Артем Потапчук; начальник колонії Серій Євсюков; колаборант, відповідальний за роботу табору у Оленівці, Юрій Дорошенко; завідувач оперчастиною у Оленівці В'ячеслав Якурнов та інші.

 

За даними журналістів, багатьох співробітників колонії перед початком цього року перевели до інших установ.

 

Фільм у хронологічному порядку розповідає про події, пов'язані з обороною Маріуполя та його захисниками, починаючи від 24 лютого 2024 року, і до моменту звільнення з полону частини захисників Маріуполя - 21 вересня того ж року.

 

Для створення цієї кінострічки журналісти записали десятки інтерв'ю з людьми, які повернулися з полону і були свідками порушень міжнародного права.

 

Серед тих, чиї свідчення були представлені у фільмі - військова медикиня Мар'яна Мамонова, військовий медик Юрій Мкртчян, колишня військова Тетяна Ель Діаб, волонтери з Маріуполя Євген Малярчук і  Констянтин Величко, голова Моніторингової Місії ООН Матільда Богнер, захисник Маріуполя Сергій Шевчук і заступник начальника департаменту Офісу генпрокурора Тарас Семків.

 

Люди, які повернулися з полону, розказували про нелюдські умови тримання, голод та катування в цій тюрми. Їхні свідчення лягли в основу стрічки-розслідування. 

 

«І їх катували по декілька годин. Дівчата били в двері руками, кричали: «Зупиніться, зупиніться». Просто ви не витримуєте того, як кричать люди. Мені в ці моменти було настільки важко, я постійно плакала. Я не могла себе стримати. Це не 5 хв, не 10. Це годинами, годинами. Одного, другого», – згадує Мар’яна Мамонова, військова медикиня, яка знаходилася в полоні до 9-го місяця вагітності. 

 

Деякі співрозмовники видання з міркувань безпеки залишилися анонімними. Вони розповіли про жахливі умови тримання у колонії в Оленівці і про тортури, які застосовувалися до українських полонених.

 

 

Сама стрічка триває майже годину. Її авторка - журналістка Євгенія Моторевська. Режисер - Віталій Гавура. На презентації фільму були присутні Шевчук і Мамонова із донькою Анною.

 

Українською фільм можна переглянути на Ютуб-каналі "Украінсько правди". Англійською мовою і з англійськими та українськими субтитрами його можна переглянути на каналі Ки#в Independent.

 

Як відомо, у ніч проти 29 липня 2022 року РФ скоїла теракт, влаштувавши вибух у бараку виправної колонії в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 50 захисників Азовсталі. За даними Офісу генпрокурора, вибух у колонії Оленівки був спричинений застосуванням реактивного термобаричного гранатомета.

 

Як повідомляла УМ, причиною вибуху на тимчасово окупованій території виправної колонії у смт Оленівка, що стався рік тому, стало використання росіянами термобаричного гранатомету. В результаті застосування цієї зброї загинули українські військовополонені, які перебували у приміщенні колонії. Ця інформація була названа офіційною військовими представниками.