Зимова кампанія буде важкою як для ЗСУ, так і російських окупантів – WSJ

16:20, 27.11.2023
Зимова кампанія буде важкою як для ЗСУ, так і російських окупантів – WSJ

Українські війська все ще можуть організувати ефективну оборону вздовж лінії фронту. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Зимова кампанія на фронті, як і весь 2024 рік загалом будуть важкими для Сил оборони України, їхні позиції на полі бою можуть змінитися у найближчі місяці.

 

Водночас, і росія навряд чи здобуде великі перемоги попри всі нинішні переваги.

 

Як інформує Україна молода, про це пише американське видання The Wall Street Journal.

 

Експерти радять офіційному Києву поліпшити мобілізацію і підготовку військ, відмовитися від наступу і зміцнити свої лінії оборони.

 

Зокрема, автор матеріалу Маркус Вокер акцентує, що незабаром піде третій рік війни росії проти України – і Москва має перевагу на військовому, політичному та економічному фронтах. А також набагато більше людей для поповнення своєї армії.

 

На його думку, путін мілітаризує російську економіку, використовуючи високі доходи від продажу нафти в обхід санкцій. А політичний параліч у США і Європі загрожує постачанню зброї і грошей, від яких залежить виживання України.

 

 

«Розгубленість Заходу і зростаюче залучення рсією своїх людських і промислових ресурсів до війни вказують на те, що для України цей рік буде важким роком в обороні. Але обмеженість російської армії в наступальних діях – що було продемонстровано у виснажливій боротьбі за Авдіївку – свідчить про те, що вона радше здобуде невеликі перемоги, аніж досягне прориву.

 

путін ще дуже далекий від завоювання українських регіонів, на які претендує Росія, не кажучи вже про досягнення своєї головної мети – підкорення України, існування якої як незалежної національної держави він назвав історичною аномалією», - вказує пан Вокер.

 

Тоді як старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир Майкл  Кофман  каже, що матеріальні переваги у 2024 році будуть переважно на боці росії, але вони не виглядають достатньо вирішальними для того, щоб рф змогла досягти своїх політичних цілей.

 

«Було б неправильно стверджувати, що росія виграє війну. Однак, якщо наступного року не буде зроблено правильного вибору щодо підходу України та західних ресурсів, то перспективи України на успіх виглядають примарними», - прогнозує пан Кофман.

 

 

WSJ пише, що "військова мета Зеленського – повне відновлення міжнародних кордонів України – розглядається Заходом як нереалістична". І додає, що "деякі європейські чиновники навіть побоюються, що позиція України на полі бою може змінитися цієї зими".

 

Зазначається, що українській армії не вистачає піхоти після того, як вона зазнала важких втрат у літньому контрнаступі та під час кривавої оборони міста Бахмут минулої зими.

 

«Через недієздатну систему призову, пронизану корупцією, багато хто з тих, хто приходить на заміну, – це чоловіки за 40 років, яких часто відправляють в окопи з надто слабкою підготовкою», – пише Вокер.

 

Видання WSJ робить висновок: «Нестача боєприпасів також означає, що Україна навряд чи зможе провести ще один великий наступ протягом деякого часу. Створення українськими військами плацдарму на східному березі Дніпра в Херсонській області є рідкісною світлою плямою, хоча і невеликою за масштабами.

 

Але російська армія також намагається досягти будь-яких помітних проривів, незважаючи на свою чисельну перевагу у військах і техніці. Її піхота і техніка часто старіші і гіршої якості, ніж ті сили, з якими вона починала вторгнення.

 

Обом сторонам важко просуватися відкритою, сильно замінованою місцевістю під небом, яке гуде від безпілотників, що можуть атакувати війська і техніку або вести прицільний артилерійський вогонь».

 

 

За даними видання, "військовий глухий кут" нібито зміцнює думку в Німеччині, що припинення вогню і переговори з Москвою були б в інтересах України.

 

При цьому Захід здійснив лише обмежені кроки для збільшення військового виробництва і сповільнив озброєння України, а росія наростила виробництво дронів і отримала восени мільйон снарядів від Північної Кореї.

 

Водночас снаряди з Південної Кореї допомогли українській артилерії досягти паритету з військами рф протягом частини 2023 року, але зараз українські війська знову опинилися в невигідному становищі, пише WSJ.

 

Втім, на думку українських офіцерів і західних експертів, виснажені українські війська все ще можуть організувати ефективну оборону вздовж лінії фронту, якщо мобілізують свої ресурси, обмеживши росію лише локальними здобутками.

 

Міністерство оборони в Києві планує побудувати нові оборонні укріплення, побачивши, наскільки ефективними були російські укріплення на півдні України цього літа.

 

"Наступний рік може бути використаний з користю як рік будівництва для відновлення української армії", – сказав аналітик Кофман.

 

За його словами, Києву необхідно поліпшити мобілізацію і підготовку військ, відмовитися від наступу і зміцнити свої лінії.

 

"Якщо цього не станеться, то наступний рік може стати переломним, після чого Україна опиниться у все більш несприятливому становищі", – спрогнозував він.

 

Нагадаємо, раніше Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що ситуація на фронті зайшла у глухий кут, коли жодна зі сторін не може просуватися, бо однаково технологічно оснащена. На ого думку, війна з росією переходить на етап «позиційної» зі статичними та виснажливими боями.

 

Як повідомляла «УМ», генсек НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що Україна у війні з російською агресією перемагає як суверенна європейська держава.