Розширення прав ТЦК дозволить видавати повістки на вулиці та перевіряти документи

13:18, 26.11.2023
Розширення прав ТЦК дозволить видавати повістки на вулиці та перевіряти документи

Права представників ТЦК хочуть значно розширити. (Фото з відкритих джерел)

Мобілізація продовжується в Україні й у грудні готуються значно розширити права представників ТЦК та СП.

 

За новим законопроєктом, який планують розробити вже до кінця цього року, ТЦК зможуть зупиняти людей на вулиці, перевіряти їхні документи, а також вручати повістки. Вчиняти ці дії працівники ТЦК зможуть вже й без Нацполіції.

 

Як інформує УМ, про розширення прав представників ТЦК розповів секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко в етері Radio NV.

 

Він підкреслив, що зараз військкоми не мають жодного права на вулиці зупиняти людей, а також перевіряти їхні документи.

 

Костенко наголосив, що новий документ розроблятимуть у взаємодії Генерального штабу ЗСУ та Міністерства оборони. Повноваження військкомів планують значно розширити. Розробка документа запланована вже під кінець року.

 

Відповідно до запропонованих змін представникам ТЦК та СП хочуть розширити права. Передбачається, що за новим законопроєктом вони зможуть вільно зупиняти людей на вулиці. Їм буде дозволено перевіряти особисті документи, приміром, приписне свідоцтво. Також ТЦК зможуть фіксувати на відео та на аудіо видачу повісток прямо на вулиці. Зараз у них таких повноважень немає.

 

Народний депутат пояснив, що зупиняти людей можуть представники Нацполіції, але часто вони відсторонюються від таких дій, коли ТЦК намагаються вручати повістку на вулиці. Роблять це через ймовірні скандальні ситуації. Відтак, тепер їхня кількість поменшає, бо вручити повістку на вулиці зможуть цілком законно.

 

У Львівській області ТЦК та СП вже отримали право перевіряти документи військовозобов'язаних чоловіків у віці від 18 до 60 років без присутності Нацполіції. Це право передбачене наказом військового коменданта Львівської області Тараса Греня. Його підписано 21 листопада 2023 року.

 

Раніше Міністерство юстиції пояснювало, що ТЦК та СП не мають права перевіряти документи у цивільних, проте в умовах воєнного стану депутати ухвалили закон, за яким цю заборону скасовують.

 

Відповідно до цього закону, усі військовозобов'язані громадяни України повинні мати при собі документи, що посвідчують особу. Також українцям слід мати при собі військово-облікові документи. Вони зобов'язані надавати ці документи працівникам ТЦК та СП на їхню вимогу.

 

Як повідомляла УМ, Викрали пішохода: у Львові притягнуть до відповідальності працівників ТЦК.