Анатолій Казмірчук призначений командувачем Медичних сил ЗСУ замість Тетяни Остащенко

21:19, 19.11.2023
Анатолій Казмірчук призначений командувачем Медичних сил ЗСУ замість Тетяни Остащенко

Тетяна Остащенко та Анатолій Казмірчук: пост здала - пост прийняв. (facebook.com/Ukrmilitarymedic)

Міністр оборони Рутем Умєров зробив подання президенту щодо заміни командувача Медичних сил ЗСУ.

 

Після чого президент Володимир Зеленський звільнив Тетяну Остащенко з цієї посади і призначив новим командувачем Анатолія Казмірчука.

 

Як інформує Україна молода, про це Володимир Зеленський повідомив у вечірньом зверненні в неділю.

 

«Замість генерал-майора медичної служби Тетяни Остащенко новим командувачем призначив генерал-майора медичної служби Анатолія Казмірчука – начальника Національного військово-медичного клінічного центру "Головний військовий клінічний госпіталь" у місті Києві», - пояснив глава держави.

 

За його словами, у суспільстві, й зокрема в спільноті бойових медиків неодноразово говорилося про те, що "потрібен принципово новий рівень медичного забезпечення наших воїнів".

 

«Від якісних турнікетів до повної цифровізації та прозорості в постачанні, від якісного тренування до щирої комунікації з бойовими медиками в тих підрозділах, де медицина розгорнута дійсно правильно та дійсно ефективно. Досвід ефективності конкретних підрозділів має бути поширений на всі сили оборони», – наголосив Верховний Головнокомандувач.

 

Водночас міністр оборони Рустем Умєров у своєму дописі пояснив, що «причини такого кроку очевидні для всіх, хто бʼється в лавах Сил оборони України, та усіх, хто допомагає».

 

І додав, що настав час  вирішувати проблеми медичного забезпечення наших воїнів.

 

«Що потрібно?

1. Максимальна цифровізація процесів та дотримання усіх стандартів медичного забезпечення, включно з постачанням якісних медичних засобів та медичної техніки. Таких проблем, як з неякісними турнікетами, просто не має бути в принципі.

 

2. Розбудова системи навчання тактичній медицині за стандартами НАТО з відповідним ресурсним забезпеченням. Впровадження усіх необхідних фронту медичних практик, які дозволять зберегти якнайбільше життів наших воїнів.

 

3. Забезпечення постійної ротації особового складу між тактичним та стратегічним рівнем для забезпечення отримання та передачі досвіду з усього циклу лікування поранених, травмованих і хворих», - написав пан Рустем.

 

Як повідомляла "УМ", тиждень тому стало відомо. що міністр оборони Рустем Умєров готує подання на звільнення трьох командувачів ЗСУ — командувача Оперативно-стратегічного угруповання військ Таврія Олександра Тарнавського, командувачки Медичних сил ЗСУ Тетяни Остащенко та командувача Об'єднаних сил ЗСУ Сергія Наєва.
 
 
 
Що стосується Остащенко, то на її звільненні наполягали парамедики та волонтери, які займаються медичним забезпеченням Сил оборони. Причини можливого звільнення Тарнавського та Наєва наразі невідомі.