Данілов пропонує деанонімізацію Telegram-каналів в Україні

14:37, 15.11.2023
Данілов пропонує деанонімізацію Telegram-каналів в Україні

В Україні досі популярна мережа Telegram-каналів, що адмініструются російськими спецслужбами.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов стурбований анонімністю багатьох Telegram-каналів в Україні.

 

На його думку, влада має працювати над деанонімізацією діяльності Telegram-спільнот. Мовляв, анонімність і відсутність будь-якої відповідальності допомагає поширювати російські наративи.

 

Як інформує Україна молода, про це Олексій Данілов написав у Facebook у середу.

 

За його словами, відповідальні за поширення інформації, яка охоплює і впливає на мільйонну аудиторію, мають бути відомі. Йдеться про поширення «неназваними авторами», наприклад, фотографій результатів роботи ПВО, пересування Сил оборони, дислокацій військових підрозділів.

 

«Ціна такої «журналістської» роботи – життя десятків людей цивільних і військових», - вважає секретар РНБО.

 

І додає: «Головна загроза діяльності певної групи Telegram-каналів – це анонімність їхніх власників і відсутність будь-якої відповідальності за розповсюдження неперевіреної, сфальшованої і свідомо маніпулятивної інформації. З врахуванням цих особливостей, російський режим широко використовує Telegram-майданчики з метою спроб дестабілізації українського суспільства.

 

Головна вимога до діяльності Telegram-каналів, це деанонімізація діяльності і дотримання в їх роботі загальноприйнятих журналістських стандартів.

 

Профілактика загрози – медіаграмотність і постійна робота з виявлення і викриття фактів дезінформації та маніпуляцій. Паралельно з цим має йти процес створення якісного українського інформаційного продукту, формування ситуації контентного домінування в українському Telegram-сегменті».

 

Пан Данілов також додав, що в Україні досі популярна мережа Telegram-каналів, що адмініструются 85-м головним центром спеціальної служби ГУ ГШ ЗС рф (підрозділ психологічних операцій ЗС рф).

 

До речі, сам секретар РНБО каже, що не користується Telegram, бо вважає його небезпечним і вразливим.

 

На його переконання, протиставляти проросійським анонімам потрібно якісний український продукт, який має авторів і відкриту редакційну політику.

 

Як повідомляла «УМ», російська ФСБ отримала технології, які дозволяють відстежувати листування у зашифрованих месенджерах Telegram, WhatsApp і Signal, відстежувати місцезнаходження телефонів, ідентифіковувати анонімних користувачів та зламувати облікові записи.