Загибель Частякова: дарувальник попереджав про бойові гранати

14:56, 07.11.2023
Загибель Частякова: дарувальник попереджав про бойові гранати

На місці події правоохоронці вилучили 5 гранат західного зразка з маркуванням Д5. (Фото: Спецпрокуратура у сфері оборони Центрального регіону)

МВС наполягає, що загибель помічника Головнокомандувача ЗСУ Геннадія Частякова сталася не через сплановане вбивство, а внаслідок необережного поводження з боєприпасом – гранатою західного зразка з маркуванням Д5.

 

Офіцер, який зробив смертельний подарунок, розповів слідчим, що попереджав іменинника про те, що гранати є бойовими. Але майор Частяков ймовірно не повірив у це й сприйняв їх як сувенірні.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила речниця МВС Мар’яна Рева в ефірі "Радіо Свобода" у вівторок.

 

«Особа, яка ймовірно подарувала ці подарунки, зізналася. Він попередив, що гранати бойові. Ймовірно, не повірив загиблий в цю інформацію», - каже пані Рева.

 

Прізвища цього колеги загиблого не розголошують. У нього в кабінеті ще 6 листопада пізно ввечері провели обшуки.

 

Слідчі провели першочергові невідкладні слідчі дії і надалі в процесуальному порядку буде визначений статус цієї людини. У той же час, як наголошує речниця МВС, факти говорять про те, що коли Частяков тримав гранату в руках, ймовірно, не вірив, що вона бойова.

 

«Під час першочергових слідчих дій встановлено, що це дійсно було необережне поводження з боєприпасом, і всі зібрані докази, свідчення вказують на те, що це був нещасний випадок. Наразі триває досудове розслідування, проводиться надалі опитування осіб, збирається уся необхідна доказова база. Вилучені боєприпаси», – заначила пані Рева.

 

Водночас Спеціалізована прокуратура Центрального регіону повідомляє про початок розслідування за фактом трагедії.

 

За даними слідства, 6 листопада загиблий святкував свій День народження. Він повернувся додому з подарунками від колег, серед яких був подарунковий ящик, у якому серед іншого знаходилось 6 гранат західного зразка з маркуванням Д5.

 

Одну з гранат взяв до рук син військовослужбовця. Забираючи в дитини боєприпас, офіцер висмикнув кільце, що спровокувало вибух.

 

39-річний майор ЗСУ загинув на місці. Його 13-річного сина госпіталізували з тяжкими пораненнями, 11-річна донька отримала незначні тілесні ушкодження.

 

На місці події правоохоронці вилучили ще 5 подібних гранат.

 

Під час проведення невідкладного обшуку у колеги військовослужбовця, який зробив цей небезпечний "подарунок", було вилучено 2 аналогічних боєприпаси.

 

«На даний час встановлюються причини та обставини події, тривають допити очевидців та свідків, готується проведення комплексу експертиз», - додають у прокуратурі.

 

Раніше трагедію прокоментував і глава МВС Ігор Клименко, якого обурило, що трагедія у селі Чайки під Києвом почала обростати різною інформацією з "джерел".

 

За його словами, за попередньою інформацією слідства, майор Частяков приніс подарунки додому і почав показувати їх рідним. Спершу гранату взяв до рук його син та почав крутити кільце.  Тоді офіцер забрав гранату в дитини, спровокувавши трагічний вибух.

 

Міністр закликав не поширювати неофіційну інформацію та дочекатися офіційних висновків слідства. Досудове розслідування триває.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні ввечері внаслідок вибуху гранати в селі Чайки на Київщині загинув 39-річний майор Частяков, а його 13-річний син був тяжко травмований.

 

Згодом Головнокомандувач ЗСУ Залужний підтвердив факт смерті свого помічника і друга, батька чотирьох дітей.

 

Дружина загиблого Частякова каже, що граната, яка вибухнула в руках її чоловіка, була в подарунковому пакеті, який той приніс додому.